Jared Kushner

De Trump-administratie zoekt momenteel steun in de Senaat voor een controversiële en enorme wapendeal met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Dit vlak voor een stemming in de Senaat die de verkoop mogelijk zou kunnen blokkeren.

De vooraanstaande adviseur en schoonzoon van Trump, Jared Kushner, nam dinsdag deel aan een groepsgesprek met republikeinse senatoren over de geplande wapendeal met de VAE die een waarde heeft van zo’n 19 miljard euro.

Het zou meer bepaald gaan over de verkoop van F-35 gevechtsvliegtuigen, munitie en de zogeheten Reaper drones.

De senatoren van beide partijen hebben verscheidene zorgen geuit over de verkoop, waaronder de haast achter de deal en het potentiële effect ervan op de mensenrechten en de regionale veiligheid. Ze stellen zich ook grote vragen bij de betrokkenheid van het Amerikaans Congres.

Geheime duw van Kushner

Verenigde Arabische Emiraten

CNN heeft eerder verslag uitgebracht over de geheime “duw” van Kushner om de wapens aan de VAE te verkopen, waardoor er verwarring en frustratie ontstond onder agentschappen en congrescommissies die normaal gesproken bij een dergelijke verkoop betrokken zouden zijn, maar in het ongewisse zijn gelaten.

De schoonzoon van de Amerikaanse president was ook een sleutelfiguur in de Abraham Akkoorden die de betrekkingen tussen de VAE en Israël moeten normaliseren. Deze akkoorden hebben eveneens de weg vrijgemaakt voor de wapendeal.

CNN heeft het Witte Huis om commentaar gevraagd. Senator Chris Murphy, een democraat uit Connecticut, kondigde vorige week op Twitter aan dat hij, democratisch Senator Robert Menendez uit New Jersey en Republikeins Senator Rand Paul uit Kentucky, een geprivilegieerde resolutie hadden geïntroduceerd om de verkoop te blokkeren.

Naar verwachting zal deze week over deze resolutie worden gestemd. Het is niet duidelijk of er voldoende steun zal zijn voor de resolutie, maar een democratische voorstander zei in een gesprek met CNN dat “het feit dat het Witte Huis zoveel druk zet, suggereert dat ze zenuwachtig zijn over de stemtelling”.

Zelfs als de maatregel genoeg steun zou krijgen in het Congres, kan Trump nog altijd zijn veto uitspreken, wat hoogstwaarschijnlijk zal gebeuren. De president heeft dit in 2019 ook gedaan toen de twee kamers van het Congres een resolutie hadden aangenomen die de verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië en de VAE zou beperken.

De assistent-staatssecretaris voor politiek-militaire zaken, R. Clarke Cooper, zei dinsdag in een gesprek met de pers dat het ministerie van Buitenlandse Zaken “verder blijft werken met de VAE om tot een overeenkomst te komen”. “We blijven een gezonde en productieve dialoog voeren met het Congres over dit lopend proces,” merkte hij op.

Cooper zei verder dat “de toewijding en vervolgens de vaart achter deze wapenverkoop in het kielzog lag van de Abraham Akkoorden”. Hij beweerde ook dat de erkenning van Israël door de naties aan de Perzische Golf, voor nog meer risico’s heeft gezorgd in de regio die gecreëerd werden door Iran.

Een hooggeplaatste ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een gesprek met CNN dat de ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontelbare gesprekken hebben gehad met het Congres over de wapenverkoop.

De belangrijkste punten van zorg waren de veiligheid omtrent de technologieoverdracht en het effect op de militaire superioriteit van Israël in de regio.

Gevoelige wapentechnologie

Israëlische overheidsambtenaren hebben erop gewezen dat zij zich niet verzetten tegen de verkoop aan de VAE, maar dat zij zich zorgen maken over de technologieoverdracht. Israël wil voorkomen dat gevoelige wapentechnologie in de handen terechtkomt van “tegenstanders”.

“Je kan de verkoop niet versnellen totdat je de zekerheid hebt dat de technologieoverdracht veilig kan gebeuren. Momenteel kunnen we nog niet tegen het Congres zeggen dat we al de garanties hebben die we nodig hebben,” aldus de ervaren ambtenaar.

CNN heeft eerder gemeld dat Amerikaanse wapens die door de V.S. werden verkocht aan de Saudi’s en Emirati’s, in handen zijn gekomen van Al-Qaeda strijders, salafistische milities en andere groeperingen die strijden in Jemen. De Trump-administratie heeft de VAE inmiddels vrijgesteld van schuld.

CNN

O.A.