Het Witte Huis zei dinsdag dat Turkije een officieel verzoek heeft ingediend voor de uitlevering van Fethullah Gulen. De geestelijk leider wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor de mislukte staatsgreep op 15 juli. De V.S. liet in een officiële verklaring weten dat de Amerikaanse administratie bereid is om mee te werken aan het onderzoek van de mislukte staatsgreep in Turkije.

Woordvoerder van het Witte Huis, Josh Earnest, zei dat Amerikaans president Obama en Turks president Erdogan de status van de prediker Gulen hebben besproken. Earnest zei dat de Turkse regering al bewijsmateriaal had geleverd aan de Amerikaanse regering. Elk uitleveringsverzoek van Turkije wordt geëvalueerd onder de voorwaarden van een verdrag tussen de 2 landen. Turkije verzocht de V.S. om Gulen tijdelijk aan te houden, kort nadat Turks premier Binali Yildirim aankondigde dat Turkije 4 dossiers had ingediend waarin gevraagd werd om Gulen uit te leveren.

Poging tot staatsgreep

Op 15 juli probeerde een kleine militaire junta, gelinkt aan de Gulenistische organisatie (FETÖ), een staatsgreep te plegen om de democratisch verkozen regering in Turkije omver te werpen. De couppoging werd verijdeld door militaire troepen die trouw waren aan de regering, samen met de politiemachten en miljoenen Turkse burgers.

208 mensen, voornamelijk burgers, werden omgebracht door opstandige soldaten en 1400 mensen raakten gewond. De oppositiepartijen verenigden zich tegen de couppoging en veroordeelden de staatsgreep en onderstreepten het belang van democratie en de rechtsstaat in Turkije.

De activiteiten van de Gulenbeweging in de V.S. en Turkije werden door verschillende Amerikaanse media onder de loep genomen en de motieven en ondoorzichtigheid van de beweging werd in vraag gesteld. Ook de Amerikaanse regering werd bekritiseerd voor het opvangen van Gulen, die gezocht wordt in Turkije voor verschillende misdaden waaronder landverraad.

Sabah