AA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal een wetsvoorstel van het parlement over de herinvoering van de doodstraf ook goedkeuren als dat het lidmaatschap van Turkije in de Europese Unie in gevaar brengt. Dat zei hij tijdens een interview met televisiezender al-Jazeera. De president wil de doodstraf opnieuw invoeren na de mislukte couppoging van vrijdag.

“De wereld is niet enkel de Europese Unie. Bestaat de doodstraf in de VS, Rusland, China en veel andere landen? Ja”, zei hij. De Europese Unie is tegen de doodstraf, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel stelde al dat een land dat de doodstraf invoert geen lid kan zijn van de EU. Ook de Europese buitenlandminister Federica Mogherini had zich in die zin verklaard. Turkije schafte in 2004 de doodstraf af in het kader van zijn kandidatuur voor EU-lidmaatschap.

thumbs_b2_54098f2620e415e2822bd7817d4bade0
Foto: AA

“Als het parlement deze beslissing neemt, dan is het de taak van de autoriteiten om ervoor te zorgen dat de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd”, aldus Erdogan, die toevoegt dat het volk vraagt om de doodstraf opnieuw in te voeren. “Ze kwamen op straat en bleven zeggen doodstraf, doodstraf, doodstraf”, aldus de president.

Erdogan noemde de mislukte coup door het leger “een duidelijk geval van hoogverraad”, en hij beloofde het land te zuiveren van de mensen die verantwoordelijk waren voor de poging tot staatsgreep. Hij beschuldigt de aanhangers van zijn tegenstander Fethullah Gülen ervan achter de couppoging te zitten.

Noodtoestand

De regering kondigde bovendien woensdagavond de noodtoestand af voor drie maanden, “om snel alle elementen uit te roeien van de terroristische organisatie die betrokken was bij de poging tot staatsgreep”, aldus Erdogan, verwijzend naar Gülen.

VTM