“De strijd tegen nepnieuws is in ieders belang”, zei de voorzitter van de Turkse Telecommunicatie Autoriteit. De Telecommunicatie Autoriteit van Turkije heeft Wikipedia – een online encyclopedie – verzocht om inhoud over “het land in relatie tot terroristische groepen” van de website te verwijderen.

“Sommige pagina’s zijn helaas nog niet verwijderd door Wikipedia”, zei Omer Fatih Sayan, voorzitter van de Informatie- en Communicatietechnologieautoriteit (ICTA) op een informatica-evenement in Ankara. “Turkije is een staat van de wet. Het is niet mogelijk om de toegang tot Wikipedia te openen zolang de beslissingen [de eisen van het land] niet worden geïmplementeerd”, zei hij.

Geblokkeerd

Wikipedia werd op 29 april geblokkeerd vanwege artikelen en opmerkingen die Turkije, volgens Ankara, onterecht linken aan verschillende terroristische groepen, aldus het communicatie ministerie.

De Telecommunicatie Autoriteit – die zulke maatregelen binnen 24 uur voor een rechtbank moet brengen – heeft deze beslissing gemaakt door beroep te doen op een wet waarmee de toegang tot websites verboden kan worden, als ze een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Een dag later besloot een gerechtshof in Ankara om Wikipedia te verbieden. “Als Wikipedia informatie geeft, moet ze die ook bevestigen. Mijn oproep is om de problemen op te lossen die tot het verbod van Wikipedia hebben geleid en het systeem zo nodig te herstellen”, zei Sayan.

Correcte informatie

“Iedereen moet doen wat nodig is in het kader van de wet. Niemand heeft het recht om te zeggen: ik erken geen Turkse rechtbanken”, voegde hij eraan toe. Sayan onderstreepte in zijn speech het belang van het verkrijgen van correcte informatie. “Wij hechten waarde aan de ontwikkelingen met betrekking tot de internationale bestrijding van gefabriceerd nieuws op het internet”, zei hij, daar toevoegend: “De strijd tegen nepnieuws is in ieders belang”.

De president van de ICTA verklaarde ook bereid te zijn om elke vorm van steun te geven om het verbod op te heffen.

Anadolu Agency