“De leider van een politieke partij kan niet de onpartijdige president van alle 80 miljoen Turken zijn”, aldus de oppositieleider. Dat zei hij nadat president Recep Tayyip Erdoğan op 2 mei weer lid werd van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

“De leider van een politieke partij kan alleen de president zijn van degenen die voor die partij hebben gestemd. Hij zal alleen in dat kader worden gerespecteerd”, zei Kılıçdaroğlu op 2 mei tegen de CHP-politici. Hij sprak hierover naar aanleiding van een document dat Erdoğan had ondertekend dat hem ​​officieel lid van de AKP maakt, om hem op 21 mei als partijvoorzitter te verkiezen.

Onpartijdigheid

Kılıçdaroğlu herinnerde eraan dat president Erdoğan in 2014 zijn presidentiële eed heeft afgelegd op het principe van onpartijdigheid. “Op wat voor onpartijdigheid legt een leider van een politieke partij zijn eed af? Het is alsof de aanvoerder van Fenerbahçe wordt aangewezen als scheidsrechter van een wedstrijd van Fenerbahçe. Kan zoiets gebeuren?”, voegde hij eraan toe.

Informeren

Kılıçdaroğlu zei dat de CHP zijn best heeft gedaan om het publiek te informeren over het feit dat een verandering in het politieke stelsel problemen zou kunnen veroorzaken, aangezien de president zijn onpartijdige status zal verliezen, wat betekent dat de leider van een politieke partij rechters kan aanstellen aan het constitutionele hof en alle andere overheidsdiensten en gerechtelijke instellingen.

Hurriyet