professor Ismail Tufan (Al jazeera)

Gölköy een district in de provincie Ordu heeft de hoogste levensverwachting van Turkije. De bewoners van het district aan de Zwarte-zee hebben een gemiddelde levensverwachting van maar liefst 82 jaar. Een groep onderzoekers van de Akdeniz Universiteit publiceerde vorig jaar het werk “Turkije’s verouderde Atlas”. Dit werk werd samengesteld uit data die de voorbije 15 jaar door professor Ismail Tufan en zijn team werd vergaard.

foto: Google maps
foto: Google maps

Een symposium onder de naam “Van lokaal naar centra: Verouderde mensen en samenleving” werd in Gölköy georganiseerd om de gemiddelde levensverwachting te bespreken met wetenschappers van verschillende universiteiten. Op het symposium hielden verschillende Gerontologen toespraken over verschillende aspecten van het verouderingsproces.

Dieet en milieu-vriendelijke omgeving

Volgens Irfan Balkanlıoğlu, de gouverneur van Ordu, is de stad rijk aan zuurstof: “Er is geen industriële zone dat de natuur zou kunnen schaden en pesticiden worden hier bijna nooit gebruikt. Ordu is omgeven door natuur en bossen, de inwoners hebben een natuurlijk dieet”.

De gouverneur voegde hieraan toe dat Gölköy met zijn prachtige meren, watervallen en rivieren een ideale vakantiebestemming is.

ismail_tufan-mitchell-1
professor Ismail Tufan (Al jazeera)

Afwezigheid van een coherent beleid rond vergrijzing

De Australische professor Dr. Terence Seedsman was ook aanwezig op het symposium en benadrukte enkele kritieke problemen:“Ondanks de toenemende vergrijzing hebben veel landen geen coherent beleid uitgewerkt om met de gevolgen van de vergrijzing om te gaan. De vergrijzing zal in de nabije toekomst een impact hebben op verschillende vlakken waaronder de sociale welvaart en de politiek. Denk maar aan de pensioenen, woonvoorzieningen voor ouderen en de gezondheidszorg. Spijtig genoeg zien we dat de meeste maatregelen echter korte termijn maatregelen zijn.”

Volgens recent onderzoek staat de gemiddelde levensverwachting in Gölköy op 82 jaar. Volgens de gegevens van het Turks Instituut voor Statistiek (TurkStad) bedraagt de gemiddelde levensverwachting in Turkije 78 jaar. Vrouwen leven gemiddeld 5.4 jaar ouder dan mannen.

Sabah