inwoners van Dikili protesteren tegen komst van vluchtelingen

Griekenland heeft gisteren een tweede groep vluchtelingen op de boot terug naar Turkije gezet. Vanuit de haven van het eiland Lesbos werden 124 Pakistanen, Afghanen, Irakezen en Egyptenaren overgevaren. De situatie op de Griekse eilanden wordt ondertussen steeds explosiever.

Het terugsturen van de vluchtelingen is onderdeel van de deal tussen de EU en Turkije: voor elke vluchteling die Turkije terugneemt vanaf de Griekse eilanden, laat Europa een Syrische vluchteling overkomen vanuitTurkije. Maandag werden de eerste vluchtelingen teruggestuurd, een dag later vloog een groep van 31 Syriërs vanuit Turkije naar Nederland. Ook Duitsland en

Finland namen mensen op. De verwachting is dat de volgende groep Syriërs pas over een paar dagen naar Nederland komt. Eerst zijn andere Europese landen aan de beurt.

Protest

Het vertrek van de veerboot vanaf Lesbos gisteren ging gepaard met protesten: actievoerders sprongen in zee om de boot tegen te houden. Intussen komen er vanuit Turkije nog steeds vluchtelingenboten naar de Griekse eilanden. Het zijn er nu wel veel minder.

Bron: AD