Een Nederlandse IS-strijder heeft afgelopen woensdag een zelfmoordaanslag gepleegd in de regio van de Syrische hoofdstad Damascus. Bij de aanslag kwamen vijftig soldaten van het regeringsleger om het leven.

Dat heeft Pieter Van Ostaeyen, een internationaal bekende onderzoeker naar Syriëstrijders, gemeld op Twitter. Volgens Van Ostaeyen heeft een „uiterst betrouwbare bron” laten weten dat de aanslag werd uitgevoerd door de 24-jarige Abū Mujāhid al-Hūlandī, ook wel bekend als Anis Zerguit.

Anis Z. ‘blies zich op midden in konvooi tanks en soldaten die net de basis verlieten’. Een broer van Z. kwam eind 2014 al om bij strijd om de Syrische stad Kobani, zegt Van Ostaeyen.

Wie was Anis Z.?

Anis Z. is geboren op 2 juli 1991.Hij is op 24 maart 2013 uit Nederland vertrokken. Hij maakte deel uit van het Haagse jihadnetwerk. Op 19 februari is er in de rechtbank op Schiphol een Pro Forma rechtszaak geweest tegen onder andere Z. Hij werd verdacht van het voorbereiden van het plegen van een terroristisch misdrijf, deelname aan een criminele terroristische organisatie en opruiing.

Bron: Metronieuws