Volgens een onderzoek van de Italiaanse krant La Stama verkopen Italiaanse misdaadorganisaties – waaronder de Calabrische ‘Ndrangheta en de Napolitaanse Camorra   – wapens aan Deash (I.S.)  in ruil voor Libische antiquiteiten.

Het Calabrische netwerk werkt samen met de Camorra om Kalashnikovs en ander oorlogstuig uit landen als Moldavië en Oekraïne te smokkelen. De misdaadorganisaties krijgen hierbij de hulp van Russische bendes. Hierna worden de wapens omgeruild tegen antiquiteiten die in IS gecontroleerd gebied geplunderd werden.

Volgens de krant worden deze antiquiteiten daarna doorverkocht aan Russische en Aziatische verzamelaars. Tijdens het onderzoek deed een reporter van La stama zich voor als een verzamelaar van antieke kunstobjecten. Hierop werd de reporter naar een fabrieksloods in Zuid-Italië geleid waar de misdaadorganisatie hem een marmeren hoofd van een Romeins standbeeld aanbood voor 60.000 € en een groter hoofd van een Grieks standbeeld voor 800.000 €.

Na de val van Khadaffi in 2011 werd een deel van het Libische grondgebied veroverd door Deash (IS). Italiaanse misdaadorganisaties worden al lang beschuldigd van wapenhandel met militante groeperingen in het Midden-Oosten.

Sabah