Een ongezien verbod op Turkse journalisten roept vraagtekens op over de reputatie van Zweden als een van de beste landen voor de persvrijheid in de wereld.

Orhan Sali, Kerim Ulak en Cem Küçük, drie Turkse journalisten, waren gepland om op een conferentie in Stockholm op vrijdag te spreken, maar de school, waar de vergadering was gepland, besloot om op het laatste moment te annuleren, onder druk van de Zweedse autoriteiten, claimt Kerim Ulak.

15-temmuz-paneline-engel-8860576_o
Cem küçük, Orhan Sali, Kerim Ulak

De journalisten werden naar Zweden uitgenodigd door een vereniging van de Turken die in Europa wonen voor een uiteenzetting van de poging tot staatsgreep op 15 juli in Turkije, tot “een aantal Zweedse wetgevers” een oproep gaf aan de plaatsbeheerders en hun vroeg om het evenement op de grond te annuleren dat de sprekers leden waren van “een marginale groepering.”

Censuur

Kerim Ulak sprak tot A Haber TV, waar hij voor werkt, en gaf een verslag van het incident en bekritiseerde Zweden voor censuur. “We kwamen hier om de poging tot staatsgreep van 15 juli aan de Turkse gemeenschap uit te leggen en de eigenaren van de locatie besloten om het te annuleren op donderdagavond”, zei Ulak, daarbij verwijzend naar het feit dat ze getuige waren van de telefoontje naar de eigenaars door de regerende sociaal-democraten, die aandrongen om het evenement te annuleren.

Laatste moment

“Ze beschreven ons als een marginale groep, in zekere zin, terroristen, en dreigden de eigenaren dat er maatregelen zouden worden getroffen als ze het evenement niet annuleerden”, zei Ulak. Hij zei dat de beslissing die op het laatste moment gemaakt was, in tegenspraak is met de eerdere toestemmingen die ze hadden gekregen voor het evenement, eraan toevoegend dat het vreemd was dat Zweden eerst had ingestemd met het evenement en hen een visum gaf, maar later brandmerkte als terroristen.”

“Onacceptabel”

Het incident zorgde voor verontwaardiging in Turkije. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu vertelde A Haber dat het verbod “onacceptabel” was. De journalisten zeggen dat ze op zaterdag een demonstratie zullen organiseren buiten de zaal.

“Als wij terroristen zijn, vraag ik hen om ons te arresteren”

Özer Eken, hoofd van de Turkse vereniging die het evenement organiseerde, zegt dat de Zweedse autoriteiten op de hoogte waren van het evenement. “We hadden toestemming. We hadden het event al meer dan een maand geleden gepromoot. We hebben advertenties in kranten gepubliceerd en ook de Zweedse pers uitgenodigd, om hen te informeren over wat er is gebeurd tijdens de poging tot staatsgreep” vertelde Eken A Haber.

Hij zei dat groepen die kritisch staan tegenover Turkije in Zweden “hun best hebben gedaan om het evenement te saboteren”. Eken zei tevens dat sociaal-democraat parlementariër Olle Burel achter de bedreiging staat van de pandeigenaars. “Hij vertelde hen om het evenement tegen morgen te schrappen anders zou hij de zaak nemen tot “bepaalde bevoegdheden” en zou de pandeigenaar zonder een baan laten.

Gulenistische Terreur Organisatie

Kerim Ulak impliceerde dat Gülenistische Terreur Organisatie (FETO), beschuldigd van de poging tot staatsgreep in Turkije, en de terroristische organisatie PKK achter de druk staan die op hen is uitgevoerd. “Zweedse autoriteiten namen deze beslissing onder druk en hebben ons als terroristen gebrandmerkt. Als wij terroristen zijn, vraag ik hen om ons te arresteren”, zei hij.

Orhan Sali beschreef het incident als  “een diplomatieke crisis en een slag tegen de democratie”, terwijl Ulak zei dat hij een rechtszaak zou indienen tegen Zweden voor de beschuldiging dat ze terroristen zijn. “Wij zijn slechts journalisten en we waren hier slechts voor een conferentie. Ik vraag me af waarom ze ons niet deporteren als we terroristen zijn  zoals ze beweerden,” zei hij.

World Press Freedom

Zweden staat op de achtste plaats in de World Press Freedom Index of Reporters Without Borders. Het scoort ook hoog als favoriete bestemming van sympathisanten van FETO en PKK. Zo’n 200 FETO leden hebben naar verluidt asiel aangevraagd in Zweden naar aanleiding van de poging tot staatsgreep in juli en de Zweedse autoriteiten hebben onlangs aangekondigd dat ze geen asielzoekers zouden terugsturen naar Turkije zelfs als hun verzoeken werden afgewezen, onlangs gemeld door de Turkse media.

Daily Sabah – Yusuf Ziya Durmus