De Turkse president herhaalde eerder deze maand nogmaals dat Turkije zich niet zal terugtrekken uit de S-400-deal met Rusland. “De zaken zijn afgerond. Een terugtrekking uit de wapendeal is hier niet aan de orde,” zei de president tijdens een tv-interview.

Hij zei dat de eerste Russische luchtverdedigingssystemen in juli zullen worden geleverd. President Erdogan benadrukte verder dat Turkije nog steeds bereid is om ook Amerikaanse luchtverdedigingssystemen (Patriot) aan te schaffen, mits een deftig aanbod van de VS.

De Amerikanen hebben Turkije aangemaand om het Patriot-luchtverdedigingssysteem aan te schaffen en niet de Russische S-400’s. Volgens de VS zijn de Russische systemen niet compatibel met de uitrusting van de NAVO.

De Turken hebben inmiddels meerdere keren herhaald dat de deal met Rusland – onder welke omstandigheden dan ook – zal doorgaan. Turkije legt de oorzaak van de Russische deal bij haar bondgenoten die herhaaldelijk hebben geweigerd om afweersystemen te verkopen aan Turkije.

Patriot-raketten worden ingezet om inkomende raketten en aanvalsvliegtuigen neer te schieten.

Over de Turkse economie zei Erdogan het volgende: “Ondanks de toenemende uitdagingen in de wereldeconomie, zal Turkije in staat zijn om “positieve groeipercentages” voor te leggen vanaf het tweede kwartaal.”

Hij benadrukte dat economische crisissen verleden tijd zijn voor Turkije en voorspelde economische vooruitgang voor heel het land.

President Recep Tayyip Erdogan haalde ook uit naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die momenteel beschuldigd wordt van corruptie en omkoping. “Je bent wreed genoeg om Palestijnse vrouwen en kinderen te vervolgen,” klonk het. Hij uitte ook felle kritiek op Israëlische soldaten die met hun laarzen “heilige moslimgronden verstoren”.

Hurriyet

O.A.