President Recep Tayyip Erdogan heeft op zondag de mogelijkheid geuit om de Hagia Sophia, die sinds 1935 als museum wordt gebruikt en wordt beschouwd als een van de wereldwonderen, terug om te vormen naar een moskee.

“Dit is niet onwaarschijnlijk. We zouden zelfs de naam kunnen veranderen in Ayasofya moskee”, zei Erdoğan tijdens een live interview met de Turkse omroep TGRT. De Turkse president vindt het geen slecht idee om het historisch gebouw terug om te vormen naar een moskee, zoals het 500 jaar lang het geval was.

“Zoals u weet werd de moskee in 1935 omgevormd tot een museum. Dit was een weerspiegeling van de mentaliteit van de Republikeinse Volkspartij (CHP). We kunnen net zo goed een stap terug zetten en dat veranderen,” haalde Erdogan aan. Hij wees naar het streng seculier beleid dat in de jaren 30 werd gevoerd door de CHP.

De Hagia Sophia werd in de zesde eeuw na Christus opgetrokken onder het christelijke Byzantijnse Rijk en diende als zetel van de Grieks-orthodoxe kerk. Na de Ottomaanse verovering van Istanbul in 1453, werd het bouwwerk omgevormd tot een keizerlijke moskee. Het strikt seculiere éénpartijsysteem heeft ervoor gezorgd dat de moskee in 1935 werd omgezet in een museum.

Vandaag is er weer sprake om het eeuwenoude bouwwerk terug om te dopen tot moskee. Groeperingen op sociale media die pleiten voor deze omdoping winnen massaal aan populariteit.

Erdoğan

In 2015 droeg een imam voor het eerst in 85 jaar, de Koran voor in de Hagia Sophia. Het jaar daarop begon de religieuze autoriteit van Turkije met het hosten en uitzenden van religieuze lezingen tijdens de heilige maand Ramadan. Ook de oproep tot gebed werd binnen het gebouwd verricht.

Sabah

O.A.