Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft eerder deze week een telefoontje gepleegd met de Pakistaanse premier Imran Khan nadat India had verklaard dat het de speciale status van Kasjmir had ingetrokken in verband met de toenemende spanningen in de regio.

Diplomatieke bronnen zeiden dat Khan Erdogan op de hoogte bracht van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de situatie, terwijl de Turkse president ondertussen zijn oproep herhaalde om de dialoog tussen beide partijen te versterken om verdere escalatie te voorkomen.

De oproep komt omdat de betwiste regio Kasjmir zijn speciale status zal verliezen onder een nieuwe Indiase nationalistische regering die ernaar streeft de enige moslimmeerderheidsregio met de rest van het land te integreren.

Het decreet stelt voor om het door India bestuurde deel van Kasjmir op te delen in twee regio’s die rechtstreeks door New Delhi worden geregeerd. Minister Amit Shah kondigde aan dat de overheid van plan was om de status voor het Indiaas gecontroleerd gebied af te schaffen.

Eerder drukte het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken ook zijn bezorgdheid over het unilaterale besluit van India uit.

Het ministerie hoopt dat het probleem in het kader van de relevante resoluties van de VN en met dialoog wordt opgelost.

Het herhaalde ook dat Turkije bereid was bij te dragen om de spanningen in het gebied te verminderen als de partijen akkoord gaan.

Sinds 1947 hebben Jammu en Kasjmir speciale bepalingen gekregen om hun eigen wetten uit te vaardigen. De bepaling beschermde ook een wet op het staatsburgerschap die buitenstaanders verbiedt zich op het grondgebied te vestigen en land te bezitten.

De Himalaya-regio wordt gedeeltelijk door India en Pakistan gecontroleerd maar door beide landen volledig opgeëist.

Sinds zij in 1947 werden opgedeeld, hebben de twee landen drie oorlogen uitgevochten in 1948, 1965 en 1971, waarvan er twee over Kasjmir zijn gevoerd.

Sommige Kasjmiri-groepen in Jammu en Kasjmir hebben gevochten tegen de Indiase overheersing voor onafhankelijkheid of voor eenwording met het naburige Pakistan.

Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties zijn sinds 1989 naar verluidt duizenden mensen omgekomen in het conflict in de regio.

Sabah

T.A.