De VS dreigde vorige zaterdag met “ernstige gevolgen” als Turkije doorgaat met de aankoop van Russische raketafweersystemen (S-400). De Amerikanen zeggen dat de deal tussen Turkije en Rusland een negatieve invloed zal hebben op de wapendeal tussen hen en Turkije.

De woordvoerder van het Pentagon, Charles Summers, zei tegen de pers dat Turkije “geen straaljagers (F-35) en geen Patriot-afweersysteem zal kunnen kopen van de VS” als de deal met Rusland doorgaat.

“Als Turkije de S-400’s aanschaft, zal dit ernstige gevolgen hebben voor onze militaire relatie met hen,” aldus Summers. Hij heeft verder geen bijkomende consequenties aangehaald.

Curtis Scaparrotti

De Amerikaanse generaal Curtis Scaparrotti zei vorige week tegen een Senaatscommissie dat hij hoopt op een Turkse terugtrekking uit de deal met Rusland. Scaparrotti die ook opperbevelhebber is van de NATO, wees op een aantal “tekortkomingen” van de S-400’s waaronder het gebrek aan interoperabiliteit met de NAVO-systemen.

“De Russische S-400’s vormen vooral een probleem voor onze vliegtuigen. Meer specifiek voor onze F-35 straaljagers,” haalde Scaparrotti aan.

Russische afweersystemen

Ankara besloot in 2017 om Russische afweersystemen aan te schaffen na langdurige en vruchteloze onderhandelingen met de VS. Deze zet werd fel bekritiseerd door het Pentagon die waarschuwde dat de aankoop van de Russische S-400’s zeer schadelijk zou zijn voor de Turks-Amerikaanse betrekkingen.

Washington vreest dat het Russisch systeem kritieke informatie zal kunnen verzamelen over geavanceerde gevechtsvliegtuigen, die dan aan Rusland kan worden doorgegeven.

Turkse officieren hebben inmiddels duidelijk gemaakt dat Ankara niet zal terugkomen op haar beslissing. De deal met Rusland gaat dus met grote stelligheid door.

Hurriyet

O.A.