Ondanks twee rapporten van de Staatsveiligheid en een negatief advies van het openbaar ministerie kan de vrouw van een PKK-topman toch de Belgische nationaliteit krijgen. Dat schrijft de Tijd, een Belgisch Nederlandstalig dagblad.

Mag G.A., de vrouw van een Europese leider van de terreurbeweging PKK, de Belgische nationaliteit krijgen? Het openbaar ministerie (OM) gaf daarvoor een negatief advies op basis van documenten van de Staatsveiligheid. Maar het Hof van Cassatie (Hoge Raad der Nederlanden in Nederland) geeft de vrouw nu toch gelijk.

Een internationale PKK-terreurleider

In een brief van september 2012 waarschuwde de Staatsveiligheid al dat de man van de vrouw een internationale PKK-terreurleider is, die fondsen verzamelt en andere missies uitvoert voor de organisatie. De Staatsveiligheid beschreef in de brief dat de man actief is in de PKK-cellen van Charleroi en Luik en bij een vzw van de PKK in Charleroi.

Die vzw is in 2014 door de Europese politiedienst Europol aangeduid als een uitvalsbasis om PKK-leden na hun training vanuit België door te sturen naar kampen in Noord-Irak, waar de gewapende tak van de organisatie opereert.

Staatsveiligheid waarschuwde in een rapport van 2015 nog eens dat de man een kaderlid is van de PKK in Europa, die al verantwoordelijkheden opnam voor de PKK in België, maar ook in Scandinavische landen en in Nederland.

DE TIJD