President Recep Tayyip Erdoğan heeft gezegd dat de regering plaatsvervangende burgemeesters zal aanstellen in gemeenten die vermoedelijk steun bieden aan terreurorganisatie PKK.

“Als je zou overwegen om het mandaat dat je van de staat krijgt, door te sluizen naar Qandil, zullen we meteen ingrijpen. We zullen onmiddellijk en zonder verdere omhaal één van onze plaatsvervangers aanstellen en we zullen niet verder met jou in zee gaan.” Dat zei Erdoğan op een bijeenkomst in de Centraal-Anatolische provincie Yozgat op 25 februari. Qandil is een gebergte in Irak waar de PKK haar hoofdkwartier heeft.

Eerder had de regering ook al verkozen burgemeesters vervangen door bestuurders die ze zelf aanstelde, op verdenking van steun aan de activiteiten van de PKK. Dat gebeurde vooral in provincies in het zuiden en oosten van het land, waar de Democratische Volkspartij (HDP) aan de macht is.

Als reactie daarop, heeft de HDP gezegd dat ze “er alles aan zal doen” om die gemeenten terug te winnen bij de volgende lokale verkiezingen van 31 maart. “We zullen er alles aan doen om die gemeenten, waar plaatsvervangers zijn aangesteld, terug te winnen via de wil van de kiezers en hun stemmen in de stembus,” had HDP-woordvoerder Saruhan Oluç vorig jaar gezegd.

Volgens de regering heeft de HDP banden met de illegale PKK, maar de HDP ontkent die beschuldigingen en zegt dat ze geviseerd wordt door de regering. De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de verenigde Staten en de Europese Unie.

Sezai Temelli

“Wat zegt hij [Sezai Temelli, vice-voorzitter van de HDP] eigenlijk? ‘Wij gaan winnen in Koerdistan. En we gaan de AKP en MHP [Nationalistische Beweging] doen verliezen in het westen.’ Kijk naar deze immorele man. Sinds wanneer bestaat er in Turkije een regio die Koerdistan heet? We zullen niet toelaten dat het land door jou verdeeld geraakt. Je zult er niet in slagen om dit land te verdelen. Op 31 maart zal je dat merken, duidelijker dan ooit,” aldus Erdoğan. Hij doelde op Temelli’s uitspraken begin februari.

Hij beweerde dat PKK-militanten, die zich uitgeven voor leden van de Republikeinse Volkspartij (CHP) en van İYİ (Goed), “van plan zijn om zich op te geven als stemmentellers op verschillende plaatsen”. Zo zouden ze proberen de verkiezingsresultaten te beïnvloeden. “Mensen zullen op de CHP stemmen en op een partij die luistert naar de naam ‘Goed’, maar die van het rechte pad afdwaalt. Maar het resultaat zal zijn dat de PKK de plak zal zwaaien in die gemeenten,” zei hij.

Erdoğan had het ook over de alliantie van de CHP met İYİ. Als die aan de macht zou komen, zei Erdoğan, zullen de grenzen van Turkije veranderen op de manier zoals de terreurorganisaties het willen, zal de economie in handen komen van het IMF, en zal het buitenlands beleid de belangen van buitenlanders dienen.

Hürriyet

S.V.R.