Foto: Kemal Kılıçdaroğlu

De leider van de grootste Turkse oppositiepartij (CHP, Republikeinse Volkspartij) beschuldigt de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) ervan dat ze een slecht economisch beleid voert. Volgens hem heeft Turkije wel degelijk potentieel om beter te doen.

“Ze zoeken al lang naar iemand bij wie ze de schuld van de crisis in de schoenen kunnen schuiven. Buitenlandse machten, de CHP, de handelaars, zeiden ze! Ze wezen zelfs naar de terroristen. Maar eigenlijk zijn het deze mensen zelf, die al 17 jaar het land besturen, die verantwoordelijk zijn voor de economische crisis.” Dat zei oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu op een partijvergadering op 25 februari in Istanbul.

“We zitten nu middenin de crisis. Kort geleden heeft de crisis ook de vastgoedsector getroffen. De werkloosheid zal stijgen,” zei hij in zijn toespraak over de Turkse economie.

Inflatie bereikte het hoogste peil in 15 jaar

De waardevermindering van de Turkse lira was het hoogst in augustus 2018. Over het hele jaar 2018 is de munt zo’n 30% in waarde gedaald. De inflatie bereikte het hoogste peil in 15 jaar, met 25,2% in oktober 2018. De prijsindex kende een minder sterke stijging, met 20,4% in januari, maar de voedselprijzen blijven de pan uitrijzen. Daarom heeft de regering een programma opgezet om fruit en groenten goedkoper te verkopen via de gemeenten.

De CHP riep de regering op om in de eerste plaats de wet te doen gelden, en daardoor de markten tot rust te doen komen.

“We moeten de participatieve democratie versterken. Alleen zo kunnen we een rol van betekenis spelen in de wereld. Geen enkel land ter wereld heeft zich kunnen ontwikkelen zonder een goed uitgebouwde democratie,” aldus Kılıçdaroğlu.

Hij riep de regering ook op om meer in te zetten op “productie” in plaats van op invoer en om inspanningen te leveren om een “sociale staat” te creëren.

Voorts zei Kılıçdaroğlu dat alle partijen in het parlement moeten samenwerken om de wetgeving zodanig te veranderen dat het land zich kan meten met de Europese Unie.

Hürriyet

S.V.R.