Een 28-jarige uit Bremen-Walle steelt op 21 mei 8 miljoen euro uit de geldtransportwagen van haar werkgever en slaat op de vlucht. Het geld zou worden afgeleverd aan een klant van een geldtransportbedrijf. Maar het geld is nooit aangekomen. Dit is pas dagen later opgemerkt. Nu is er een internationale klopjacht op Yasemin Gündogan.

De politie in Duitsland zoekt met man en macht naar Yasemin Gündoğan (28), een werkneemster van een geldtransportfirma die er met 8 miljoen euro vandoor is.

De opmerkelijke diefstal vond al op 21 mei in Bremen, in Noord-Duitsland, plaats. Omdat er nog steeds geen spoor van de vrouw is, wordt nu de hulp van het grote publiek ingeschakeld.

Het was de taak van Gündogan om bankbiljetten in de daartoe voorziene geldcassettes te leggen.

Een chauffeur van een geldtransportbusje brengt de kostbare inhoud nadien naar verschillende bankautomaten in de regio.

Deze keer zou het echter anders lopen. De 28-jarige Yasemin propte 8 miljoen euro in verschillende tassen en gebruikte vervolgens een afvalcontainer op wielen om de buit naar buiten te brengen.

Tot in de puntjes voorbereid

De diefstal was tot in de puntjes voorbereid. De minibus die Gündogan gebruikte om te vluchten bleek gehuurd en voorzien van valse nummerplaten. Dat voertuig bracht ze nadien ook netjes terug, alsof er niets gebeurd was

Op 21 mei, grijpt ze de kans. Haar missie: 8 miljoen euro cash inpakken voor een klant. In het geheim stopte ze ze in veiligheidstassen in een rolcontainer. Zij meldde zich ziek en liet later de container met inhoud door een vrouwelijke medeplichtige in een gehuurde auto wegbrengen. De vrouwelijke medeplichtige brengt de huurauto op tijd terug.

Pas dagen later wordt ontdekt dat de 8 miljoen nooit bij de klant is aangekomen. De medeplichtige is al gearresteerd, de 28-jarige is nog steeds op de vlucht.

Nu is er een internationale klopjacht op de vrouw uit Bremen. De onderzoekers vermoeden dat de dief zich in Turkije zou kunnen bevinden.

Haar werkgever Loomis kreeg te horen dat ze plots ziek geworden was en dus vroegtijdig naar huis moest. Zo wekte de vrouw geen argwaan. Resultaat: het zou nog verschillende dagen duren vooraleer de roof vastgesteld werd.

Shishabar

Het spoor leidt voorlopig naar een louche shishabar in de buurt van het station van Bremen. De 28-jarige Yasemin zelf was daar sinds 2014 aan het werk.

Er komen geregeld beroemde gasten over de vloer, zoals ex-doelman Tim Wiese en acteur Mustafa Alin — bekend van onder meer ‘Goede Tijden, Slechte Tijden. De uitbaters van het etablissement zouden echter deel uitmaken van een criminele familie.

Speurders vragen zich nu af of Gündogan de plannen samen met hen gesmeed heeft of net gedwongen werd om de klus in hun opdracht uit te voeren. Vermoed wordt dat de vrouw zelf intussen naar het buitenland gevlucht is.

Turkije staat hoog op het lijstje, omdat de roots van Yasemin daar liggen. Een mogelijke kompaan van de voortvluchtige vrouw is opgepakt.

“Nooit zonder make-up”

“Yasemin had altijd zin om te feesten en hechtte veel belang aan haar uiterlijk. Ik heb haar nog nooit zonder make-up gezien”, vertelt één van haar vrienden aan de Duitse media.

“We dachten allemaal dat ze niet zo slim was, maar met deze strategie bewijst ze toch het tegendeel”, vult een vroegere schoolgenoot aan.

Gündogan groeide op in een probleemwijk van Bremen. Ze woonde samen met haar jongere zus en haar moeder, die als buschauffeur aan de kost komt.

Volgens de Duitse media was het haar vader die haar bij Loomis binnenloodste. Hij werkte daar zelf vroeger als chauffeur.

Criminoloog Christian Pfeiffer is er zeker van dat er vertrouwelingen zijn.

De criminoloog beoordeelt de situatie voor Yasemin Gündogan als zeer gevaarlijk:

“Zij leeft nu in vele opzichten gevaarlijk. De mensen herinneren zich haar opvallend aantrekkelijke gezicht, dus als dit nu ook in Turkije bekend wordt, moet zij oppassen dat zij niet het slachtoffer wordt van haar eigen misdaad. Iedereen met zoveel geld heeft krachtige bescherming nodig. Dat betekent dat er vertrouwelingen zullen zijn. Misschien willen ze van haar af omdat ze een last wordt”.

“Ze zal nu in een vergulde kooi leven – maar alleen in een kooi”.

Criminoloog Christian Pfeiffer weet één ding heel goed uit vergelijkbare gevallen:

“Je leidt geen vrij leven, zoals je je van tevoren voorstelt. Je leeft in constante stress en constante angst – aan de ene kant hijgt de politie in je nek, aan de andere kant maakt zoveel geld je hebzuchtig. Het zal je doen afvragen, wie kan ik vertrouwen?”

De criminoloog zegt dat deze misdaad van tevoren moet zijn gepland: “Vanuit mijn oogpunt, perfect geraffineerd, zorgvuldig gepland.”

Er moeten dus vertrouwelingen zijn die gevaarlijk kunnen zijn voor de 28-jarige. Want volgens RTL-onderzoek zou er een verband kunnen zijn met de georganiseerde clancriminaliteit.

Christian Pfeiffer zegt: “De jonge vrouw was naïef en heeft zich waarschijnlijk laten overrompelen. Het bedrijf werkte niet met het vier-ogen principe. Dat zal de 28-jarige verleid hebben – gelegenheid maakt dieven. Als ze het tot nu toe heeft overleefd, zit ze diep in de problemen onder hoge stress. Ze kan helpers ontmoeten, mogelijk professionals. Als ze ooit uit deze gouden kooi wil komen, kan dat levensbedreigend voor haar zijn.”

Gezichtsoperatie

Christian Pfeiffer geeft een ander voorbeeld: “Mocht zij bijvoorbeeld een gezichtsoperatie ondergaan, dan zou dit op korte termijn een eerste uitweg zijn, maar: de chirurg die de operatie uitvoert, is op dat moment ook een vertrouwenspersoon, de verpleegkundige die eventueel aanwezig is, ook. Want alleen je haar verven en een zonnebril opzetten is niet genoeg.”

De criminoloog beschrijft een spiraal waaruit geen uitweg lijkt te zijn. De professor zegt ook: “Mocht Yasemin Gündogan ooit worden gearresteerd of mocht zij zichzelf aangeven, dan zal haar geen hoge straf worden opgelegd, omdat de 28-jarige in feite “gewoon heeft gestolen”.

De miljonairendief heeft ook geen strafblad. De vraag is dus of het het risico waard is om voor 8 miljoen euro een verborgen, voortdurend angstig leven te leiden.”

Bron: Twitter