Links: Kandidaat-burgemeester Binali Yıldırım (AKP) voor Istanbul Rechts: Ekrem Imamoğlu

De Volksalliantie van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Nationalistische Bewegingspartij (MHP) is aan kop tijdens de lokale verkiezingen in Turkije terwijl de stemmen nog steeds geteld worden.

Resultaten Istanbul (86% van de resultaten geteld)

Met bijna 40 procent van de stembiljetten geteld om 20.00 uur had Binali Yıldırım (AKP) de leiding in Istanbul met 50,64 procent van de stemmen versus Ekrem Imamoğlu van de Nationale Alliantie van de oppositie die 46,80 procent van de stemmen heeft.

Hoofdstad Ankara

Voorlopige resultaten Ankara (64% van de resultaten geteld)

In de hoofdstad Ankara strijden de AKP en CHP om de toppositie. Mansur Yavaş (CHP) neemt net voor 20.00 uur de leiding met 49 procent van de stemmen versus 48,19 procent voor Mehmet Özhaseki (AKP), met iets meer dan 47 procent van de stemmen geteld.

Derde grootste stad van Turkije

Resultaten Izmir (54% van de resultaten geteld)

In de derde grootste stad van Turkije, Izmir, leidde de CHP met 58,26 procent van de stemmen versus de 37,77 procent van de AKP, met iets minder dan 39 procent van de stemmen geteld.

De oostelijke provincie Bitlis

Volgens onofficiële resultaten won Nurullah Tanğlay (AKP) de burgemeesterswedstrijd in de oostelijke provincie Bitlis met 44,31 procent van de stemmen van Faruk Işlek (HDP) die 33,2 procent kreeg, met 99,05 procent van de stemmen geteld.

De stemming eindigde om 16.00 uur in de oostelijke regio’s van Turkije, die 32 provincies omvatten, terwijl de burgers die in de andere regio’s van het land wonen nog een uur langer bleven stemmen.

57 miljoen mensen

Ongeveer 57 miljoen mensen waren kiesgerechtigd voor de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (buurtfunctionarissen of dorpshoofden) en leden van oudere raden gekozen worden. De opkomst voor de verkiezingen bedroeg 83,34 procent.

Sabah

T.A.