Buitenlandse toeristen zijn vrijgesteld van de Turkse lockdown, en werknemers in de horeca kregen voorrang bij het ontvangen van het vaccin.

Een recente toeristische video van de Turkse regering over reizen na de pandemie heeft de mensen in het land woedend gemaakt. 

Een poging van het ministerie van Toerisme om Turkije weer op de kaart te krijgen, lijkt vooralsnog geen stap in de juiste richting. Het filmpje met de gewraakte mondkapjes is inmiddels offline gehaald, maar het kwaad lijkt al geschied.

Het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme publiceerde donderdag een video op sociale media in een poging buitenlandse bezoekers te verleiden naar de pittoreske Turkse Rivièra te komen.

De video toonde voornamelijk toeristen zonder masker en horecamedewerkers met gezichtsmaskers met de tekst “geniet – ik ben gevaccineerd”.

De video zei dat toeristen “ontsmette resorts en gevaccineerd personeel” zullen aantreffen als onderdeel van het initiatief van het ministerie voor veilig toerisme.

Veel mensen op sociale media reageerden boos op de video, met mensen die zeiden dat het vernederend was voor het Turkse volk.

Sommigen maakten bezwaar tegen het feit dat Turken die niet zijn gevaccineerd, vermoedelijk niet in de buurt van toeristen zouden worden toegelaten.

De beelden in de video stonden in schril contrast met de realiteit in Turkije, waar op dit moment een lockdown geldt.

Verschillende oppositiepartijen hebben de video ook bekritiseerd en een hashtag die oproept tot het aftreden van de minister van Toerisme was op vrijdag trending op Twitters.

Buitenlandse toeristen zijn vrijgesteld van de lockdown in Turkije.

De video is niet langer beschikbaar op de social media pagina’s van het Ministerie van Toerisme.

Turkije heeft in maart prioriteit gegeven aan het vaccineren van toeristische werknemers tegen COVID-19. Ook in de rest van het land wordt vooruitgang geboekt met het vaccin.

Meer dan 12% van de Turken is volledig tegen het virus gevaccineerd en bijna 5% is gedeeltelijk gevaccineerd, volgens Our World in Data van de universiteit van Oxford.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei vorige week dat iedereen met wie toeristen in contact kunnen komen, eind mei volledig zal zijn gevaccineerd. De inkomsten uit toerisme zijn tijdens de pandemie met 65% gedaald.

Turkije staat steevast in de top tien van meest bezochte vakantielanden door Nederlanders. In 2019 gingen er 1,2 miljoen landgenoten naartoe.

Door de coronacrisis staan de reizigersaantallen flink onder druk. Waar Turkije in 2019 nog 52 miljoen toeristen verwelkomde, waren dat er vorig jaar maar 12,7 miljoen.

Bron: Turkse media