foto: AA

De buren van Fethullah Gülen, een voortvluchtige Islamitische prediker die in Saylorsburg Pennsylvania woont, hebben hun bezorgdheid geuit over hun mysterieuze buur die tevens gezocht wordt door de Turkse autoriteiten.

Gülen, de leider en grootste verdachte van de terreurorganisatie FETÖ, verblijft in een villa op een boerderij. De residentie is bijna volledig afgesloten voor de buitenwereld en wordt beschermd door gewapende privébewaking. Het is niet mogelijk om de residentie van buitenaf te zien.

 

Zo’n mysterieuze levensstijl heeft de buurtbewoners ongerust gemaakt, daar volgens hun de maatschappij van de V.S. een open maatschappij is.

“Geheimzinnigheid maakt mensen achterdochtig. Mensen zijn heel open in de Amerikaanse maatschappij. Iedereen kan naar je voortuin komen en je aanspreken. Maar het eerste wat deze mensen deden was een barrière plaatsen aan de ingang zodat niemand kan zien wat er binnen is of wat daar gebeurt,” aldus een ouder koppel dat in de buurt van de Gülenresidentie woont.

De vrouw, Peggy genaamd, weigerde haar achternaam te geven vanwege vertrouwelijkheidsredenen. “Wanneer mensen niet weten wat er binnen gebeurt worden ze achterdochtig. Er vliegen constant observatievliegtuigen over de vallei hier die foto’s nemen”, voegde ze eraan toe.

De echtgenoot van de vrouw die zijn naam niet wilde geven zei: “Turkije zou deze persoon terug moeten nemen.”


Turkije en de V.S. hebben een gezamenlijke uitleveringsverdrag. Ankara rekent op Washington, een goede bondgenoot, voor de uitlevering van Gülen. Volgens experts kan dit proces echter een aantal jaar duren vanwege de Amerikaanse wetgeving inzake uitleveringen.

Sabah