Verschillende verenigingen van ‘Turkse Biologen’ hebben gereageerd op de aankondiging van het nieuwe leerplan. Waarbij de evolutietheorie op een later stadium in het leertraject onderwezen zal worden.

“In het nieuwe leerplan van de middelbare school, voor de eindtermen van biologie, hebben wij ondervonden dat sommige van onze suggesties toegepast werden door het ministerie van Onderwijs en de Onderwijsraad. Wij beschouwen dit een als een positieve stap. Echter is het zo, dat de eindtermen in hun geheel een teleurstelling vormen voor de ‘Biologie gemeenschap’ in ons land”, kon men lezen in een verklaring die gezamenlijk uitgebracht werd door de “Evolutionary Biology Society of Turkey”, de “Molecular Biology Association” en de “Solidarity Association of Biologists”.

Turks leerplan

De laatste versie van het Turkse leerplan heeft de evolutie eruit gelaten voor de studenten uit het middelbaar. Tegelijkertijd wordt het islamitisch concept van de jihad, als onderdeel van de islamitische wet, ingevoerd als onderdeel van het leerplan, volgens de minister van Onderwijs İsmet Yılmaz.

Het nieuwe programma zal dit jaar van start gaan voor de studenten van het 1ste, 5de, en 9de jaar en zal komend schooljaar worden uitgebreid naar andere klassen. In totaal zijn er zo’n 176 leerplannen vernieuwd.

Geen onderdeel meer van het nationale leerplan

Yilmaz verklaarde ook dat de evolutietheorie geen onderdeel meer zal vormen van het nationale leerplan voor het middelbaar omdat: “De materie is zo complex geworden dat het bovenuit het niveau van de gemiddelde student uitschiet en omdat het als materie niet zo pertinent is”.

De verenigingen herinnerden Turkije eraan dat het enige land ter wereld is, dat de evolutieleer uit haar leerplan haalde, Saoedi Arabië was. De verengingen reageerden ook tegen de beslissing om de lesuren biologie te verminderen als gevolg van de schrapping.

Hurriyet