De Amerikaanse generaal Raymond Thomas, bevelhebber van de Special Operations Command (SOCOM), gaf vrijdag toe dat hij de Syrische tak van de terroristische groepering PKK persoonlijk heeft overtuigd om haar naam te veranderen zodat de VS ze gemakkelijker militaire hulp en een stoel aan de onderhandelingstafel kan bieden.  

 

De 4-sterrengeneraal zei dat Turkije de YPG gelijkstelde met de PKK en er dus een oplossing nodig was. “Ik ben rechtstreeks in contact gekomen met deze mannen. Hun formele benaming, de YPG, is in ogen van de Turken hetzelfde als de PKK,” zei hij.

Verander jullie merk

“Dus we hebben letterlijk tegen hen gezegd dat ze hun merk moet veranderen. Welke andere naam zouden jullie willen dragen? Diezelfde dag nog verklaarden ze dat ze de Syrische Democratische strijdmacht zijn.” Raymond Thomas bedankte de VS-gezant Brett McGurk voor zijn bijdrage doorheen het proces en zei verder nog dat de naamsverandering de geloofwaardigheid van de YPG wat opkrikt.

Toekomst van Syrië

“Ze wilden een stoel aan de tafel waaraan de gesprekken over de toekomst van Syrië worden gevoerd, of het nu in Genève of Astana is, en omdat ze als PKK waren gebrandmerkt kregen ze deze nooit. Thomas zei ook dat ze toevallig met de YPG begonnen samen te werken nadat ze hun strijd tegen Daesh in Kobani zagen, waar de YPG in 2014, 2000 terroristen verloor.

Amerikaanse belangen

De Amerikanen debatteren nog steeds over de samenstelling van post-Daesh Syria. Veel zijn tegen een lange termijn aanwezigheid van de VS in het land terwijl anderen beweren dat de YPG een leidraad kan zijn voor Amerikaanse belangen mits steun van de Amerikaanse militaire bases.

Sabah