De Verenigde Staten steunen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in Syrië ondanks de bezorgdheid van Turkije over de kwestie, heeft de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten Mark Toner gezegd en hij herhaalde dat Washington de verbannen Koerdische Arbeidspartij (PKK) nog steeds als een terroristische organisatie beschouwt.

“Wij hebben lange tijd de YPG gesteund in het kader van de SDF, de Syrische Democratische Strijdkrachten die opereren in Noord-Syrië”, zei Toner, terwijl hij vragen beantwoordde tijdens een persconferentie op 8 maart.

Effectief

“Zij zijn reeds zeer effectief gebleken – en hier hebben we het al vaak over gehad – in het verwijderen en verdrijven van ISIS van het slagveld en hen uiteindelijk te vernietigen”, zei hij, hierbij gebruikmakend van een ander acroniem voor de islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL).

“Ik denk dat ze ongeveer 6.000 kilometer en meer dan 100 dorpen van ISIS hebben bevrijd rond Rakka sinds het begin van de operatie op 4 november 2016. Wij zijn ons ook duidelijk bewust van de bezorgdheid van Turkije met betrekking tot de YPG en wij zijn het respectvol oneens met het feit dat zij de YPG linken met de PKK. En laat ons zeer duidelijk zijn dat wij – met betrekking tot de PKK – deze nog steeds als een terroristische organisatie beschouwen”, zei hij.

Terroristische groeperingen

Turkije ziet de Syrische Democratische Unie Partij (PYD) en zijn militaire vleugel, de YPG, als terroristische groeperingen die banden hebben met de PKK en heeft de VS en andere bondgenoten opgeroepen om niet samen te werken met de groeperingen.

De woordvoerder van de U.S. Air Force kol. John Dorrian zei dat een mogelijke rol voor Turkije “een discussiepunt blijft op vlak van militair leiderschap en op diplomatisch niveau”.

“Wij hebben altijd gezegd dat we open staan voor een rol voor Turkije in de bevrijding van Rakka en zullen die discussie verder zetten tot eender welk logisch besluit er zal zijn.” Toner gaf ook uitleg over een tweedaagse vergadering in Antalya tussen de Turkse, Amerikaanse en Russische stafchefs van het leger.

Veiligheid en welzijn

De focus van de vergadering, die eindigde op 8 maart, was “om de bestaande de-conflictmechanismen te versterken om de veiligheid en het welzijn te verzekeren van onze verschillende grondtroepen in Syrië”, zei hij.

“Zij hebben Manbij besproken, maar slechts in het kader van de grotere strijd tegen ISIS in de regio”, voegde Toner toe met betrekking tot de Noord-Syrische stad waarvan Turkije aandringt dat de PYD zich terugtrekt.

“Zij hebben ook andere terroristische organisaties besproken die actief zijn, waaronder de PKK, al-Qaeda en al-Nusra Front als onderdeel van het regionale veiligheidsbeeld”, zei Toner.

Hurriyet