De Amerikaanse Minister van Defensie herbevestigde woensdag de steun van Washington aan Turkije in het gevecht tegen terroristische bedreigingen. Daartoe behoort ook de terroristische PKK-groepering.

Foto: AA

Turkse bijdrage essentieel

Dana W. White, de woordvoerster van het Pentagon, zei in een persmededeling dat de Minister van Defensie Jim Mattis zijn Turkse collega Nurettin Canikli had ontmoet in Brussel. Dit was ter gelegenheid van de NATO-vergadering van ministers van defensie in Brussel “om de langlopende defensierelatie tussen de V.S. en zijn NATO-bondgenoot Turkije te bekrachtigen.”

White zei dat Mattis de Turkse minister bedankt voor de aanhoudende, essentiële bijdragen van Turkije aan de globale veiligheid en het gevecht tegen ISIS (Daesh). Er werd hierbij teruggekoppeld naar een eerdere ontmoeting van de ministers op 23 augustus in de Turkse hoofdstad Ankara.

“Minister Mattis erkent de bedreigingen die er worden gesteld aan het adres van Turkije, en hij hamerde erop dat de V.S. Turkije zal blijven ondersteunen in het gevecht tegen de PKK en alle andere terroristische bedreigingen,” aldus White.

Mattis en Canikli waren het ook eens over het voortzetten van alle bilaterale defensiemaatregelen en -consultaties tussen de landen. Ze beloven ook naar manieren op zoek te gaan om de defensiesamenwerking in de toekomst nog te versterken.

1,200 Turkse slachtoffers

De PKK wordt als een terroristische organisatie beschouwd door Turkije, de V.S. en de E.U. Ze hervatten hun gewapende campagne tegen Turkije in juli 2015. Sindsdien waren ze verantwoordelijk voor meer dan 1,200 Turkse doden, bestaande uit veiligheidspersoneel en burgers. Zowel vrouwen als kinderen behoorden tot de burgerslachtoffers.

Anadolu