Amerikaans president Donald Trump heeft aan zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdoğan meegedeeld dat zijn administratie de uitlevering van Fethullah Gülen voorbereidt, in het kader van een lopend onderzoek van de FBI naar de belastingontduiking van FETÖ. Dat meldt het Turkse ministerie van Buitenlanse Zaken. Gülen was het brein achter de mislukte poging tot staatsgreep in juli 2016.

“In Argentinië heeft Trump aan Erdoğan laten weten dat ze de uitlevering voorbereiden van Fethullah Gülen en nog een aantal andere mensen,” heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu gisteren gezegd op een forum in Doha. De 2 leiders ontmoetten elkaar 2 weken geleden tijdens de G20-top in Argentinië.

Turkije heeft lange tijd druk uitgeoefend op zijn NAVO-bondgenoot om Gülen aan hen uit te leveren. Er wordt algemeen aangenomen dat Gülen als leider van FETÖ verantwoordelijk is voor de mislukte poging tot staatsgreep op 15 juli 2016.

Vorige maand

Vorige maand berichtte de NBC dat het Witte Huis op zoek was naar manieren om Gülen uit te leveren. De bedoeling was om Turkije gunstig te stemmen na de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi en de vrijlating van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. Maar toen heeft Trump dat gerucht ontkend en beklemtoond dat er geen sprake kon zijn van Gülens uitlevering.

Turkije en de VS hebben een werkgroep opgericht om een oplossing te zoeken voor een aantal aanslepende juridische problemen die de bilaterale relaties al een tijdje in de weg staan. Na de vrijlating van Brunson begon Turkije nog meer druk uit te oefenen om de uitlevering van Gülen gedaan te krijgen en een oplossing te vinden voor het probleem omtrent Halkbank.

In november hebben Trump en Erdoğan elkaar twee keer ontmoet. Eerst in Frankrijk, en later in Argentinië, waar ze alle aspecten van deze bilaterale kwesties hebben doorgesproken.

Turkije eist niet alleen de uitlevering van Gülen, maar ook dat de VS alle activiteiten van FETÖ op Amerikaans grondgebied aan banden legt. Daaronder vallen ook de privé-scholen, waarmee de organisatie naar verluidt meer dan $500 miljoen per jaar aan inkomsten binnenhaalt. Het Federaal Onderzoeksbureau (FBI) is een onderzoek gestart naar de activiteiten van FETÖ, inclusief haar financiële transacties.

“Ik heb onlangs gezien dat de FBI een serieus onderzoek is gestart naar de manier waarop FETÖ belastingen ontduikt,” aldus Çavuşoğlu.

Hürriyet

S.V.R.