Turkse functionarissen zijn van mening dat het proces tegen de Turks-Iraanse goudhandelaar Reza Zarrab, is omgevormd tot een politiek spel tegen Ankara. De directe banden tussen de rechter die de zaak behandelt en de Gülenistische terreurgroepering (FETÖ), hebben tijdens het proces vragen doen rijzen. Men heeft de indruk dat dat de zaak-Zarrab door de Gülenisten wordt geëxploiteerd om Turkije en haar democratisch verkozen regering aan te vallen.   

Het begon allemaal toen de Turks-Iraanse goudhandelaar Reza Zarrab op 19 maart 2016 werd gearresteerd in Miami wegens het zogenaamd ontwijken van een Amerikaanse sanctie tegen Iran, die drie maanden voor zijn arrestatie werd opgeheven.

De Turkse regering zegt dat men de zaak heeft omgevormd tot een politiek spel om zo Ankara aan te vallen. Deze beweringen worden gestaafd door het feit dat er directe banden zijn tussen de rechter die de zaak behandelt en de Gülenistische terreurgroepering (FETÖ). Deze beweging wordt geleid door de voortvluchtige predikant Fetullah Gülen, die sinds 1999 in ballingschap leeft in Pennsylvania.

President Erdogan

President Recep Tayyip Erdoğan heeft meermaals uitgehaald naar de VS en zei telkens dat de zaak een politieke zet is tegen de Turkse staat.

De Turkse regering beschuldigt de terreurgroepering ervan misbruiken te maken van de zaak door op illegale wijze bewijsmateriaal te bekomen en te vervaardigen, zoals gemanipuleerde telefoontaps. Ankara zegt dat de zogenaamde’ bewijzen’ op basis van de Amerikaanse wetgeving, onwettig zijn. Dit omdat elk bewijsstuk op een legale wijze moet worden verkregen.

Getuigde voor de rechtbank

Zarrab getuigde voor de rechtbank en pleitte schuldig aan het ontduiken van economische sancties tegen Iran, in ruil voor een strafvermindering.

De onthulling vond dinsdag plaats toen een van de advocaten van de verdediging het proces van Mehmet Hakan Atilla, CEO van Halkbank, 2 weken wilde uitstellen. De advocaat beweerde dat hij tijd nodig had om Zarrab’s getuigenis voor te bereiden. Een andere advocaat van de verdediging, Robert Fettweis, zei dat de openbare aanklager 10.000 pagina’s aan bewijs heeft vrijgegeven, inclusief een hoop e-mails.

De advocaat van Atilla, Victor Rocco, stelde zich vragen bij de geloofwaardigheid van Zarrab’s openingsverklaring en benadrukte dat de rechtszaak draaide om Zarrab’s criminele feiten en om niets anders.

Deal gesloten

Hij gaf aan dat Zarrab een deal had gesloten om niet naar de gevangenis te moeten gaan. Hij zou in plaats daarvan onder getuigenisbescherming kunnen verder leven in de Verenigde Staten samen met zijn gezin.

Volgens Aydınlık daily, werd Zarrab erg bezorgd over zijn eigen veiligheid in Turkije nadat zijn partner Babak Zanjani werd gearresteerd in Iran. Hij nam toen contact op de met Amerikaanse autoriteiten en kwam in aanraking met drie FBI-agenten in het Tarabya district in Istanbul. Volgens de krant heeft Zarrab toen met hen een deal gesloten. Drie maanden later stapte hij op een vliegtuig richting Miami. Bij zijn aankomst op de luchthaven werd hij onmiddellijk in de boeien geslagen. De Amerikaanse autoriteiten “hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat hij zou worden vastgehouden in Turkije,” aldus de krant.

Richard Berman, de rechter in het proces, bracht in 2013 kort na de mislukking van ‘het corruptieonderzoek’ dat door FETÖ werd opgezet om de regering omver te werpen, een bezoek aan Turkije. Hij kwam aan in Istanbul en woonde een seminar bij over “justitie en de rechtstaat” dat werd georganiseerd door het Yüksel Karkın Küçük partnerschap van advocaten, een netwerk dat banden had met FETÖ.

Foto: dailysabah.com

Tijdens het seminar focuste Berman zich fel op de regerende regering van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-partij). Hij beweerde dat Turkije werd geregeerd door een “One man rule” en zei dat het hoog tijd werd dat er een nieuwe regering aan de macht kwam, een idee dat ook door de Gülenisten werd gedeeld en gepromoot.

Bekritisering

Berman bekritiseerde zelfs het ontslag van rechters, openbare aanklagers en politieagenten die in dienst van FETÖ illegaal gesprekken aftapten.

Gülenistische krant Zaman

Tijdens zijn verblijf in Istanbul werd hij ook geïnterviewd door de Gülenistische krant Zaman, die sinds maart 2016 onder toezicht staat van de Turkse staat en zei hij dat de Turkse rechtsstaat werd bedreigd. Zijn opmerkingen waren rechtstreeks gelinkt met de corruptiezaken van 2013 waarin Zarrab werd vrijgesproken.

De voormalige aanklager

Preet Bharara, de voormalige aanklager in de controversiële zaak, werd ook bekritiseerd omwille van zijn banden met de FETÖ. Hij wordt ervan beschuldigd dezelfde procedures te hebben gebruikt als de FETÖ gelinkte politieagenten in het corruptieschandaal van 2013. Hij heeft ook meerdere keren FETÖ sympathisanten gesteund en geretweet via zijn Twitteraccount.

Bharara werkte tot en met 2009 samen met democratische senator Chuck Schumer. Hij werd vervolgens door zijn voormalige baas benoemd tot procureur van het Zuidelijke District van New York.

Foto: dailysabah.com

Schumer staat bekend om zijn nauwe banden met FETÖ in Amerika en heeft naar verluidt duizenden dollars ontvangen van Gülenistische donoren. Hij is ook een uitgesproken criticus van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Hij ontvangt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen dollar van FETÖ via het advocatenkantoor Steptoe & Johnson dat word ingehuurd om te voorkomen dat FETÖ-leider Fethullah Gülen wordt uitgeleverd aan Turkije.

Schumer was ook de belangrijkste ondertekenaar van de klachtbrief die geschreven werd door de hoofdredacteur van de Gülenistische krant Zaman, Ekrem Dumanli. Deze brief werd ingediend bij de toenmalige Amerikaanse staatssecretaris John Kerry.

Hij woonde als eregast de ‘Turkic American Convention’ bij die werd georganiseerd door de FETÖ-gelinkte Turks-Amerikaanse alliantie. De zaak-Zarrab die de spanning tussen Turkije en de VS heeft doen oplopen, werd een pak complexer en ruimer na de arrestatie van Atilla.

De betrekkingen tussen Turkije en de VS werden zwaar op de proef gesteld door het gebrek aan tijdige steun van de regering-Obama na de mislukte couppoging in 2016.

Ankara heeft kritiek geuit op de langzame vooruitgang van Washington op vlak van uitleveringen en zegt dat de Amerikanen handelen op basis van politieke motieven.

Sabah