Een Turkse man die zichzelf voorstelt als een “metafysicus en expert bio-energie” heeft een storm op sociale media ontketend nadat hij een video had geplaatst met de bewering dat het een “djinn” toont.

“Deze video is gisteren opgenomen door een van mijn volgelingen. Voor degenen die ons vroegen wat het is, hebben we ontdekt dat het een djinn zwervend in een veld is,” zei Salih Memişoğlu in een Instagrampost op 10 december.

Zoals het bijna altijd gebeurt met zogenaamd bovennatuurlijke “bewijzen”, was de video in een extreem lage resolutie. Toch ging de post deze week viraal op de sociale media en de reacties overtroffen blijkbaar de verwachtingen van Memişoğlu.

“Hoe schattig”, zei iemand lacherig, terwijl honderden anderen hun vermoedens deelden dat de “djinn” er gewoon uitzag als een aap in een T-shirt.

Memişoğlu schrapte zijn post

Toen sarcastische en humoristische commentaren bleven komen, schrapte de “fysicus” zijn post.

In een verwarrende verklaring op 11 december zei hij dat de tekst in zijn post niet door hemzelf was geschreven, hoewel hij niet ontkende dat hij de video deelde.

“Mijn excuses voor de verkeerde informatie. Geloof alstublieft niet in informatie die je niet persoonlijk van mij hoort via welk platform dan ook,” zei hij in een tweet.

Volgens lokale media was Memişoğlu een adviseur voor de Turkse horrorfilmserie “Azazil”.

Djinns, ook wel gekend als genieën, zijn bovennatuurlijke wezens in de vroege pre-islamitische Arabische en later islamitische theologie.

Hurriyet

T.A.