Foto: een Amerikaanse soldaat bedient een schutterskoepel van een pantserwagen, nabij een wegwijzer naar het gasbedrijf Rumaylan in Syrië, 6 november 2019

De VS zullen duizenden extra soldaten naar het Midden-Oosten sturen. Die beslissing komt er na de moordaanslag op een Iraanse topgeneraal. Volgens Amerikaanse media, die daarvoor bronnen binnen Defensie en het leger citeert, worden er zo’n 3.000 soldaten van het snelle-responsteam van de 82ste luchtlandingsdivisie gestuurd.

Op dit moment zijn op Amerikaanse bases in de regio al duizenden soldaten gestationeerd. Daarvan zitten er 5.200 in Irak. Sinds mei 2019 stationeerde het Pentagon al 14.000 soldaten in het Midden-Oosten.

De moord op generaal Qassem Soleimani, commandant van de elitetroepen van Quds, veroorzaakt een escalatie in de spanningen tussen Washington en Teheran. Die spanningen waren al toegenomen sinds de beslissing van Donald Trump om zich terug te trekken uit het Nucleaire Akkoord van 2015 en om bijkomende wurgende sancties aan Iran op te leggen.

Na de luchtaanval nabij de Internationale Luchthaven van Bagdad, waarbij volgens de Iraanse staatstelevisie Soleimani en 9 anderen omkwamen, riep de Amerikaanse overheid haar burgers op om Irak te verlaten. De Amerikaanse ambassade in Bagdad, die eerder door leden van een militie die door Iran gesteund wordt, werd aangevallen, is gesloten en alle consulaire diensten liggen stil. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse zaken bekend.

K.L.

Bron: Sabah