Cengiz Akin

De politie in Turkije heeft Cengiz Akin gearresteerd. De 39-jarige man staat op de Nationale Opsporingslijst voor het doodschieten van de 31-jarige Hamdi Bilir in september 2014.

Volgens het Openbaar Ministerie is hij niet voor die moord opgepakt, maar voor een ‘levensdelict’ in Turkije. Om wat voor zaak het gaat, is onbekend. Het is nog onduidelijk wat Nederland gaat doen met Akin, zeker als er ook in Turkije een zaak tegen hem loopt.

Cengiz A. is in Istanbul gearresteerd vanwege een zaak die in Turkije tegen hem loopt. Het is op dit moment nog onduidelijk of A. in Nederland wordt berecht. Hij heeft een Turks paspoort en Turkije levert geen onderdanen uit.

Hamdi Bilir (bron: misdaadjournalist.nl)

Volgens de Turkse krant Habertürk verbleef Akin sinds vier jaar in de grootstad Istanbul en had hij daar een eigen zaak.

Twee tatoeages, die ook genoemd staan op de Nationale Opsporingslijst en bij Interpol, zouden de identificatie mogelijk hebben gemaakt. In 2018 doken al foto’s op waaruit bleek dat Akin als een vrij man in Istanbul leefde.

Officieel heet hij Cengiz Akin. Hij wordt gezocht voor de moord op Hamdi Bilir (29) uit Amsterdam, doodgeschoten op 23 september 2014 in Rotterdam. Hij is vrij herkenbaar: hij heeft twee tatoeages op zijn rechterarm. Eén tatoeage op zijn bovenarm en één op de binnenzijde van zijn onderarm. Op de tattoo op zijn rechter-onderarm staat: ‘You hit me, I hit you’, 81 en ‘Eldar’. (misdaadjournalist.nl)

Moord in Rotterdam

Cengiz Akin staat op de Nationale Opsporingslijst van de Nederlandse politie, vanwege de dood van Hamdi Bilir. Die Amsterdammer werd in 2014 doodgeschoten in een druk eethuis in Rotterdam.

Cengiz Akin wordt door de politie gezien als de vermoedelijke schutter. De politie hield in juli 2015 de 20-jarige Ugur D. aan op Schiphol. Die zou ook betrokken zijn bij de schietpartij en stond ook op de Nationale Opsporingslijst.

Motief achter de liquidatie

Het motief achter de liquidatie van Bilir moet in het drugsmilieu worden gezocht. Het vermoeden bestaat dat hij met zijn dood heeft moeten boeten voor een verdwenen partij drugs. Bilir was een Amsterdammer, maar vertoefde regelmatig in Rotterdam.

RTL Nieuws

Bekijk hieronder de Turkse uitzending over de arrestatie van Cengiz Akin

https://www.youtube.com/watch?v=VuLdP32imI8

Bekijk hieronder een uitzending over de liquidatie van Hamdi Bilir