Donald Trump

Volgens Amir al-Moussawi, een voormalige Iraanse diplomaat, hebben de Verenigde Staten aangeboden om de sancties tegen het land op te heffen en om hulp te bieden. Dat zou kunnen gebeuren als de islamitische republiek geen tegenmaatregelen neemt na de dood van Qassem Soleimani, de commandant van de Quds, de elite-eenheid van de Revolutionaire Garde. Dat liet al-Moussawi zaterdag weten tijdens een televisie-uitzending.

“Volgens wat ik heb gehoord kreeg mijn land een bericht via een Arabische bemiddelaar. Daarin werd gevraagd dat Iran niet zou optreden tegen deze misdaad. In het bericht werd ook de belofte gedaan dat de VS dan hun sancties zouden opheffen en aanzienlijke economische steun zouden bieden. Ik denk niet dat Iran hiermee tevreden is, want alle Amerikaanse beloften zijn vals. Het enige dat de VS willen is dat Iran niet zal terugslaan”, aldus al-Moussawi.

Foto: bankbiljetten van de Iraanse munt Rial op een markt in de heilige Sjiitische stad Najaf, Irak: 22 september 2019

De moordaanslag op Soleimani heeft een golf van ongerustheid, woede en angst veroorzaakt in het Midden-Oosten. Iedereen is bang dat de situatie in de regio nu snel uit de hand zal lopen. Iraaks premier Adil Abdul-Mahdi veroordeelde de aanslag vrijdag. Hij vindt dat een luchtaanval een inbreuk is op de Iraakse soevereiniteit en is bang dat deze daad een nieuwe oorlog zal veroorzaken in Irak, maar ook in de hele regio en misschien wel in de hele wereld.

Bij de luchtaanval kwam onder anderen ook Abu Mahdi al-Muhandis om, vicecommandant van Hashd al-Shaabi (Populaire mobilisatiestrijdkrachten) en een groep milities gesteund door Iran.

K.L.

Bron: Sabah