Op 3 juli 2013 pleegde het leger onder leiding van Abdul Fatah al-Sisi (zie bovenstaande foto) een staatsgreep tegen president Morsi.

Egypte heeft de goedkeuring in het Turkse parlement veroordeeld van een militaire operatie in Libië. Het land waarschuwde voor de gevolgen van de Turkse beslissing. Het parlement in Egypte liet weten dat het land de nationale veiligheid en de belangen van diens buren zal verdedigen. Bovendien zal Egypte alle noodzakelijke maatregelen nemen om deze ‘onacceptabele bedreigingen’ te confronteren, stond er te lezen in een gezamenlijke parlementaire verklaring. “Egypte veroordeelt in de felste bewoordingen deze stap”, klinkt het.

“De Arabische Republiek Egypte waarschuwt ook voor de repercussies van een Turkse militaire interventie in Libië. Ze bevestigt dat deze interventie een negatieve invloed zal hebben op de stabiliteit in de regio van de Middellandse Zee.”

Het parlement in Turkije keurde eerder deze week een motie goed die een militaire operatie in Libië toelaat, dat geteisterd wordt door een burgeroorlog. Turkije is een bondgenoot van de door de VN gesteunde regering van nationale eenheid in de Libische hoofdstad Tripoli.

Volgens Turkije is het die regering die vroeg om de Turkse militaire troepen. De internationaal erkende regering van premier Fayez al-Serraj strijdt om de macht met een rivaliserende regering in het oosten van het land, die geleid wordt door de zelfverklaarde generaal Khalifa Haftar. Recent had de generaal een oproep gelanceerd aan de Libiërs om de wapens op te nemen tegen Turkije.

De militaire troepen van Haftar krijgen de steun van de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, twee prominente regionale rivalen van Turkije.

Fayez al-Serraj (links) en Erdogan (rechts)

Stand van zaken in Egypte

Sinds de Arabische lente en de coup van al-Sisi in Egypte is er een totale repressie tegen elke vorm van oppositie in het land. Het parlement in Egypte heeft vorig jaar werk gemaakt van een grondwetswijziging die de Egyptische leider Al-Sisi tot 2034 in het zadel moet houden.

De ondemocratische coup van 3 juli 2013 in de Egyptische hoofdstad kwam er in de nasleep van een straatprotest tegen het bewind van president Mursi, lid van de islamitische Moslimbroederschap. Sindsdien is de macht van het leger in Egypte alsmaar groter geworden en regeert semi-dictator Sisi zelf met ijzeren hand.

Verzuring relaties Ankara en Caïro

Mohamed Morsi

Nadat Mohamed Morsi, de eerste en enige democratisch verkozen leider van Egypte, werd afgezet na een militaire staatsgreep door el-Sissi, verzuurden de relaties tussen Ankara en Caïro.

DS, AL