Het Amerikaanse leger kan zich enkel terugtrekken uit Noordoost-Syrië onder twee voorwaarden. Ten eerste moeten de laatste overblijfselen van de terroristische groepering Daesh verslagen worden. En ten tweede moet Turkije de veiligheid garanderen van de door de Verenigde Staten gesteunde strijdkrachten.

Die laatste zijn de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en worden gedomineerd door de terroristen van de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG). Dat heeft John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zondag gezegd.

Bolton is naar Israël (een traditionele bondgenoot van de VS) afgereisd om hen gerust te stellen inzake de terugtrekking waartoe Trump heeft besloten. Hij zei dat er geen datum is vastgelegd tegen wanneer de Amerikaanse troepen weg moeten zijn uit het noordoosten van Syrië en beklemtoonde dat het geen onvoorwaardelijk engagement is.

Een aantal voorwaarden

“Een terugtrekking kan er alleen komen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan,” zei Bolton in een interview in Jerusalem. Het tijdsbestek zal afhangen van de beleidsbeslissingen die we moeten implementeren.”

Boltons uitspraken vormen de eerste publieke bevestiging dat de terugtrekking trager zal verlopen dan eerst gepland. Trump had namelijk kritiek gekregen van verschillende bondgenoten voor het feit dat hij de terugtrekking onverwijld, op een paar weken tijd wou doorvoeren. Defensiesecretaris Jim Mattis moest zelfs opstappen.

Midden december kondigde Trump aan dat de VS heel zijn 2000 man sterke troepenmacht zou terugtrekken uit Syrië.

Bolton reist maandag door naar Turkije. Volgens hem dringt de VS erop aan dat de terroristen van YPG beschermd zouden worden tegen elke mogelijke operatie van Turkije in het grensgebied. Deze week zal hij president Recep Tayyip Erdoğan daarvoor waarschuwen.

“We vinden niet dat de Turken militaire actie moeten ondernemen; de Verenigde Staten kunnen daar niet volledig mee akkoord gaan,” aldus Bolton.

Trump heeft gezegd dat hij “niet zal toestaan dat Turkije de ‘Koerden’ doodt”, klinkt het bij Bolton, verwijzend naar de YPG. “Dat zei de president: degenen die aan onze zijde hebben gestreden.”

Volgens Bolton heeft de VS aan de terroristen van YPG gevraagd om “stand te houden” en geen bescherming te zoeken bij Rusland of het regime van Bashar Assad.

Generaal Joseph Dunford, hoofd van de stafchefs, onderhandelt deze week verder met zijn Turkse collega’s om de veiligheid van de terroristen die banden hebben met de PKK in Noord-Syrië te garanderen.

Sabah

S.V.R.