Afgelopen zondag hebben duizenden mensen in heel Turkije het vriesweer getrotseerd voor de herdenking van de soldaten die sneuvelden in de Slag bij Sarıkamış, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat is een zwarte bladzijde uit de Turkse geschiedenis die ook het lot van de Turkse natie mee heeft bepaald.

In zowat elke stad was er een demonstratie. Destijds zijn meer dan 90.000 soldaten doodgevroren in Sarıkamış in Oost-Turkije. De grootste demonstratie was in Sarıkamış zelf, nu een klein stadje in de provincie Kars. Een grote menigte, waaronder ook gewone mensen en activisten van verschillende nonprofit organisaties, stond er stil voor een groot monument van ijs in de vorm van Ottomaanse soldaten. Daar bleven ze de hele nacht van zaterdag op zondag staan.

Zondagochtend trok een hele groep, waaronder drie ministers, de Allahüekberbergen in. Daar, in de bijtende kou, zijn de Ottomaanse troepen tenonder gegaan in het offensief dat duurde van 22 december 1914 tot 15 januari 1915. De deelnemers aan de manifestatie droegen Turkse vlaggen en skandeerden patriottische slogans terwijl ze door de sneeuw voortliepen.

Ze legden 6,5 kilometer af op een hoogte van 2800 meter, naar de plaats waar de mars plechtig beëindigd werd. Ze werden geflankeerd door commando’s van het Turkse leger, gekleed in witte uniformen. De route die ze aflegden was op de plaats waar de soldaten waarschijnlijk doodgevroren zijn in de barre weersomstandigheden.

Duizenden mensen over heel Turkije trotseren de vrieskou en trekken de straat op ter nagedachtenis van de bijna 90.000 Ottomaanse Turkse soldaten die gesneuveld zijn in de slag bij Sarıkamış in 1914-1915

Het offensief van Sarıkamış was de eerste militaire operatie van het Ottomaanse keizerrijk in Wereldoorlog I. Het offensief begon eind december 1914, midden in de winter, en bleek snel gedoemd te mislukken door de barre weersomstandigheden. Hele groepen soldaten raakten vermist in een sneeuwstorm. Slechts een paar eenheden bereikten Sarıkamış, de eindbestemming, die toen bezet werd door Rusland, en werden daar door de bezetter verslagen. De meeste troepen vroren dood voor ze zelfs maar de frontlijn bereikten. Ondanks de Ottomaanse nederlaag was het Russische leger toch voldoende gealarmeerd om de hulp in te roepen van zijn bondgenoten. Zo ontstond het beroemde offensief van Gallipoli, waar de Ottomaanse troepen als overwinnaar uit de bus kwamen.

Het offensief van Gallipoli heeft de weg geëffend voor de Turkse onafhankelijkheidsoorlog, onder leiding van Mustafa Kemal Pasha. Hij was één van de opperbevelhebbers in Gallipoli, en zou later de Turkse republiek stichten.

Sabah

S.V.R.