Dr. Christoph Borch toont een voorbeeld van een digitale vaccinatiepas in het vaccinatiecentrum

De Turkse COVID-19-vaccinatiebewijzen zullen binnenkort in de Europese Unie worden aanvaard.

De Europese Commissie heeft vandaag aangekondigd dat de Turkse certificaten vanaf vrijdag zullen worden aanvaard als een geldig vaccinatiebewijs dat gelijkwaardig is aan de vaccinatiepas van de EU.

Turkije heeft op zijn beurt inentingsdocumenten van de EU aanvaard, wat het toerisme kan stimuleren.

Turkije heeft er ook mee ingestemd het digitale vaccinatiecertificaatprogramma van de EU te aanvaarden voor Europeanen die Turkije binnenkomen, aldus een verklaring van de Commissie.

De exacte inreisrichtlijnen verschillen per EU-lidstaat, maar voor reizen is doorgaans een bewijs van vaccinatie, een bewijs van herstel van COVID-19 of een negatieve PCR-test vereist.

De Europese Unie heeft haar eigen digitale vaccinatiepaspoortapplicatie voor mobiele telefoons voor Europese ingezetenen.

Sommige buitenlandse vormen van vaccinatiebewijzen worden ook door de EU-lidstaten aanvaard, zoals de Center for Disease Control-kaart van de Amerikaanse overheid.

Gevaccineerd in Turkije

Mensen die in Turkije zijn gevaccineerd, krijgen een kaart nadat ze hun injecties hebben gekregen en er is een mobiele telefoonapplicatie waarmee de vaccinatiestatus kan worden aangetoond.

Het certificaat, dat op een smartphone kan staan of kan worden afgedrukt, heeft de vorm van een QR-code, die aangeeft of een reiziger alle aanbevolen doses vaccin heeft gekregen die door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zijn goedgekeurd, een recent negatief testresultaat heeft of immuniteit heeft door recent herstel van een COVID-19-infectie.

Het besluit zal het voor Turkse burgers en ingezetenen gemakkelijker maken om in Europa te reizen.

Naast toerisme reizen veel Turken naar Europa voor zaken of om familie te bezoeken. Met name Duitsland heeft een grote Turkse diasporagemeenschap.

Niet iedereen die in Turkije is gevaccineerd, zal van de nieuwe wederkerigheidsovereenkomst kunnen profiteren. De Europese Unie aanvaardt slechts enkele vaccins als geldig.

Chinese Sinovac

De vaccins die door het EMA zijn goedgekeurd, zijn de producten van de farmaceutische bedrijven Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac en Johnson & Johnson.

In de praktijk betekent dit dat Turkse burgers die meer dan 14 dagen geleden beide prikken van de Pfizer-BioNTech-vaccins hebben gekregen, of die met eerdere COVID-19-tests kunnen aantonen dat zij hersteld waren, zonder verdere beperkingen het blok mogen binnenkomen.

Het Chinese Sinovac, dat sommige mensen in Turkije hebben gekregen, wordt in de Europese Unie niet geaccepteerd.

Reizigers uit Turkije die dit vaccin hebben gekregen, kunnen met een negatieve test of een bewijs van genezing toch Europese landen binnenkomen.

Turkije heeft deze zomer aanzienlijke vooruitgang geboekt met zijn vaccinatiecampagne.

Meer dan 53% van de Turkse bevolking is geheel of gedeeltelijk gevaccineerd tegen het nieuwe coronavirus, maar het land telt nog steeds gemiddeld meer dan 18.000 gevallen per dag onder zijn bevolking van meer dan 80 miljoen.

Bron: Sabah