Foto: Andrew Brunson

De Amerikaanse president Donald Trump zei op 26 juli dat “de VS zware sancties zal opleggen aan Turkije voor het feit dat het predikant Andrew Brunson al zo lang gevangen houdt.” Brunson is een Amerikaan die in Turkije vast zit op verdenking van terrorisme en spionage.

Trump beschreef Brunson in zijn tweet als “een groot christen, brave huisvader en een wonderbaarlijke persoonlijkheid”.

“Hij lijdt enorm. Deze onschuldige, diepgelovige man zou onmiddellijk vrijgelaten moeten worden,” voegde Trump eraan toe.

Eveneens op 26 juli tweette Amerikaans vice-president Mike Pence: “De Verenigde Staten van Amerika zullen verregaande sancties opleggen aan Turkije” als Brunson niet vrijgelaten wordt.

“Dit is een boodschap aan President [Recep Tayyip] Erdoğan en aan de Turkse regering, in naam van de President van de Verenigde Staten van Amerika. Laat predikant Brunson NU vrij of bereid u anders voor op de gevolgen … Als Turkije niet onmiddellijk actie onderneemt om deze onschuldige, gelovige man vrij te laten en naar huis te laten terugkeren, zal de VS verregaande sancties opleggen aan Turkije totdat predikant Andrew Brunson vrij is,” liet Pence weten in twee opeenvolgende tweets.

Brunson is een christelijke predikant uit North Carolina die al meer dan twintig jaar in Turkije woont. Hij werd aangeklaagd omdat hij banden zou hebben met de illegale terreurpartij (PKK) en de Fethullahistische Terroristische Organisatie (FETÖ), die Ankara verantwoordelijk houdt voor de mislukte staatsgreep in 2016.

Hürriyet

S.V.R.