Het UNESCO Werelderfgoedcomité heeft op haar 41ste bijeenkomst in het Poolse Krakau, de archeologische site van Aphrodisias opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Dit maakte het Turkse ministerie van Binnenlandse zaken bekend via een schriftelijke verklaring.

Foto: locatie van Aphrodisias (Bron: Google maps)

Aphordisias, gelegen in de westelijke provincie Aydin, staat sinds 2009 op de Turkse erfgoedlijst en is één van de belangrijkste archeologische sites in het land. Het unieke erfgoed herbergt goed bewaarde sculpturen, monumenten, inscripties, structuren en marmergroeven.

Foto: Aphordisias

De archeologische site, die gelegen is in de bovenste vallei van de rivier Morsynus, in het zuidwesten van Turkije, bestaat uit twee onderdelen. De site van Aphrodisias en de marmergroeve in het noordoosten van de stad. De tempel van Aphrodite dateert van de 3de eeuw voor christus. De stad werd een eeuw later gebouwd.

Foto: Aphordisias
Foto: Aphordisias

Foto: Aphordisias
Foto: Aphordisias
Foto: Aphordisias

Göbeklitepe

Het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme verklaarde op 9 juli dat de archeologische site Göbeklitepe zou worden genomineerd voor het komende jaar. Het domein, dat dicht bij de wijk Orencik ligt, bevindt zich zo’n 18 kilometer van de zuidoostelijke provincie Sanliurfa.

Foto: Göbeklitepe
Foto: Göbeklitepe

Göbekli Tepe werd ontdekt in 1963 tijdens prospectie van het aardoppervlak door onderzoekers van de universiteit van Istanbul en van Chicago. De werken op de site zijn na 54 jaar nog steeds aan de gang.

Hurriyet