De Turkse regering heeft het ontwerp en andere architecturale informatie over een monument ter herdenking van de slachtoffers van de poging tot staatsgreep van 15 juli 2016 vrijgegeven. De feestelijke opening zal plaatsvinden op 16 juli voor het presidentieel paleis in de hoofdstad Ankara.

Het persbureau van de president zei in een verklaring dat het 31.4 meter hoge monument, genaamd “15 juli Martelarenmonument,” een gebied van 2.500 vierkante meter voor het presidentiële complex zal innemen, inclusief een ceremonieel gebied.

Afbeeldingen slachtoffers

Het zal de namen en in steen gekerfde afbeeldingen van 249 mensen die gesneuveld zijn tijdens de poging tot staatsgreep bevatten samen met zeven beelden van mensen die de halve maan en ster dragen, de symbolen van de Turkse vlag. Ongeveer 81 menselijke silhouetten zullen ook afgebeeld zijn rondom het monument.

Het getal zeven verwijst naar de zeven geografische regio’s van het land om de burgers te symboliseren die de straat op trokken om de poging tot staatsgreep te dwarsbomen vanuit alle 81 provincies.

Ook monument Istanboel

Aanvullend zal er ook een feestelijke opening van een ander monument plaatsvinden, tijdens de ceremoniële gebeurtenissen in Istanboel naast de 15 juli Martelarenbrug, die voordien bekend stond als de Bosporusbrug, waar soldaten de weg blokkeerden met tanks op de nacht van de poging tot staatsgreep.

Een totaal van 249 mensen werden vermoord en 2.193 geraakten gewond op de nacht van de gefaalde poging tot staatsgreep op 15 juli 2016. Deze wordt algemeen aanvaard te zijn georganiseerd door wat de regering de Fethullahistische Terroristische Organisatie (FETO) noemt, geleid door de in de V.S. gebaseerde islamitische prediker Fethullah Gülen.

Hurriyet