The Istanbul Buz Korsanları (Ice Pirates) werd acht jaar geleden opgericht door Umut en Hatice Çelik. Het initiatief verandert het leven van vele vrouwelijke hockeyspelers.

Hatice, coach van de Ijshockeyclub, definieerde hockey als haar passie. “Ik heb een andere kant van mezelf ontdekt nadat ik begon met hockey. Zowel schaatsen als het kijken naar de spelers zijn bronnen van plezier voor mij. Het ijs is een passie die niet opgegeven kan worden zodra je begint. Jammer genoeg zijn vrouwen passiever dan mannen als het op schaatsen aankomt”, zei ze.

Leven gewijd aan ijssport

Coach Hatice heeft haar leven gewijd aan de ijssport en vindt het uitermate belangrijk dat er ook vrouwen participeren. Als één van de pioniers van de in Istanbul gelegen sportclub, is ze zelf al meer dan 5 seizoenen actief.

Enige vrouwenhockeyteam

Het enige vrouwenhockeyteam in heel Istanbul was overigens ook kampioen van vorig jaar. Volgens de coach is de vrouwelijke interesse in hockey pas sinds kort gestegen. De sport trekt veel aandacht, zeker van werkende of studerende vrouwen, haalde ze aan.

Aangemoedigd

 “Kinderen worden in het algemeen aangemoedigd door familieleden. Vrouwen daartegenover zien ijshockey als een andere sport. Een aantal onder hun zijn begonnen met ijshockey als hobby en werden later  professionele sportvrouwen. Families moedigen hun dochters ook meer aan om een hobby te hebben of om actief te zijn en eens in de zoveel gebeurt het dat één van hun zich ontplooit tot een professional,” zei ze.

Sabah