Een Turkse vrouwelijke wetenschapper heeft de UNESCO International Rising Talent Award gewonnen op vrijdag. Bilge Demirköz, een natuurkundige aan Ankara’s Technische Universiteit van het Midden-Oosten (METU), werd geëerd voor haar studie naar ruimtestraling.

Isabel Marey Semper, uitvoerend ondervoorzitter van de L’ORÉAL Foundation, gaf de prijs aan Demirköz op een ceremonie in Parijs. “Ik voel me zeer vereerd om deze prijs te ontvangen. En ik ben zeer blij om zo een prijs voor de eerste keer naar Turkije te brengen”, zei Demirköz, die gestudeerd heeft aan MIT, Oxford, Cambridge en CERN in Zwitserland, na de ceremonie.

Donkere materie

Terwijl ze haar werk beschreef, zei ze: “We meten hoog-energetische deeltjes in de ruimte en proberen de geheimen te onthullen van het universum door het meten van de deeltjes. Een van deze deeltjes is zeer belangrijk: donkere materie. We meten ook de hoeveelheid straling in de ruimte. We kunnen berekenen hoeveel straling onze satellieten zullen ontvangen”. Al 19 jaar wordt de International Rising Talent Award jaarlijks uitgereikt door UNESCO aan een vrouwelijke wetenschapper.

Sabah