De ceremonie voor het begin van de werkzaamheden aan de regionale luchthaven van Çukurova werd gisteren in Mersin gehouden met de minister van Transport, Maritieme Zaken en Communicatie Ahmet Arslan, minister van Europese Zaken Ömer Çelik en minister van Ontwikkeling Lütfi Elvan onder de aanwezigen.

Sprekende op de ceremonie, zei minister Arslan, terwijl hij aangaf dat ze de luchthaven zo snel mogelijk in werking willen hebben, dat ze niet willen wachten tot 2019, wat de vorige datum was die ze aankondigden voor de voltooiing van de werken en verklaarde hij dat ze hopen dat ze de luchthaven en terminal op 29 oktober 2018 kunnen openen.

Foto: Google Maps

Een van de grootste landingsbanen ter wereld

Terwijl hij een evaluatie maakte van de luchthaven, zei Arslan: “De landingsbaan die gebouwd zal worden is 3.500 meter lang en 60 meter breed. Het is één van de grootste landingsbanen ter wereld. We maken een degelijke landingsbaan voor de A380, het grootste vliegtuig ter wereld. Ook zal de luchthaven de tweede grootste landingsbaan ter wereld hebben, die 3.500 meter lang zal zijn en 45 meter breed. Hij zal een gebied hebben waar meer dan 15 vliegtuigen tegelijk kunnen parkeren wanneer het opent”.

Kost en oppervlakte

Hij zei dat de luchthaven een gesloten gebied van 12.000m² zal hebben. Ook zei hij dat ze terminals zullen bouwen van 250.000m², eraan toevoegende dat met alle overdekte gebieden, plus een gebied voor vracht, de luchthaven een overdekte ruimte van 500.000m² zal hebben. Hij zei dat de waarde van de bouwwerken die gisteren gestart zijn, 221 miljoen Turkse lira is ($ 61 miljoen), maar zei ook dat het ging om een investering van ongeveer 1 miljard Turkse lira met de terminals van de luchthaven en andere overdekte gebieden en functies bij. Hij zei eveneens dat de luchthaven 2.500 mensen per jaar tewerk kan stellen.

Ligging

De regionale luchthaven van Çukurova zal gelegen zijn in het Tarsus district in de provincie Mersin in Zuid-Turkije. Het zal de provincies Mersin en Adana dienen zowel als de rest van de regio Çukurova. De luchthaven zal zowel binnenlandse als internationale vluchten aanbieden. Ook wordt de nabijheid van de nieuwe luchthaven met het stadscentrum van Adana en Mersin als een voordeel beschouwd op het vlak van gemakkelijk vervoer.

Sabah