Syrische Koerden organiseerden zaterdag een protest voor het kantoor van de PYD in Berlijn en eisten dat de Syrische vleugel van de PKK geregistreerd zou worden als een terroristische organisatie.

Siamend Hajo, de ambtenaar van buitenlandse zaken die verantwoordelijk is voor de Syrisch-Koerdische Nationale Raad (ENKS), zei dat de Syriërs er waren om te protesteren tegen de militante beweging en op te roepen voor hun registratie als terroristische groepering.

De ENKS is een coalitie van 12 Syrisch-Koerdische partijen die gekend staan om zich te verzetten tegen de PYD nadat de groep dominanter werd in Noord-Syrië.

“PYD-militanten hebben brand gesticht in onze kantoren. Zij folterden gevangenen in Syrië. PYD is een bedreiging voor de regionale stabiliteit. De V.S. zou ook de steun aan de PYD moeten stoppen”, zei Hajo.

Zijtak PKK

Turkije beschouwt de PYD en zijn gewapende vleugel, de Volksbeschermingseenheden (YPG) als terreurdreigingen, en houdt vol dat deze organisaties een zijtak zijn van de PKK, die officieel erkend is als een terroristische organisatie door de V.S., de E.U. en Turkije. Maar de E.U. en de V.S. beschouwen de PYD-YPG niet als een terroristische organisatie. Turkije is sterk gekant tegen de aanwezigheid van eender welke PKK-geaffilieerde groepering ten zuiden van zijn grens, zowel in Irak als Syrië, omdat het een gevaar voor de nationale veiligheid van de grenzen van Turkije zou uitmaken.

Sabah