Op donderdag 28 juni was er een zelfmoordaanslag gepleegd in de belangrijkste luchthaven van Istanbul, namelijk Atatürk Airport. Er zijn minstens 41 doden gevallen en het aantal gewonden is 240. Er wordt verondersteld dat het gaat om drie explosies.

De UEFA, het voetbalbestuursorgaan in Europa, heeft woensdag de aanvraag voor één minuut stilte voor de slachtoffers geweigerd. Een verslaggever van de Associated Press, Rob Harris, verklaarde dat de stilte geweigerd werd omdat het geen rechtstreeks verband heeft met voetbal.

Na het initiatief van Yildirim Demirören, de president van de Turkse voetbalfederatie heeft de UEFA dan toch achteraf haar beslissing veranderd en beslist om één minuut stilte te houden.

“De UEFA laat deze stilte alleen toe wanneer er tragedies zijn gerelateerd aan voetbal, of als het te maken heeft met één van de deelnemende teams of het gastland”, verklaarde Harris.

In tegenstelling tot initiële verklaring liet de UEFA vorig jarig de stilte wel onmiddellijk toe na de aanslag in Parijs. De UEFA verklaarde ook dat alle spelers zwarte armbanden gingen dragen uit respect voor de slachtoffers van deze aanslag. Op deze manier wou de UEFA haar steun en solidariteit aan Frankrijk en aan de slachtoffers van het tragedie betuigen.

Verontwaardiging

De weigering leidde tot verontwaardiging onder de Twitter-gebruikers. Leden van het sociaal netwerk reageerden met het feit dat Turkije één van de deelnemende landen was in Euro 2016 en dat er verwacht wordt dat er respect getoond wordt aan het land en dat ze solidair zijn met de slachtoffers en de families.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Efkan Ala, concludeerde dat er 19 buitenlanders waren onder de slachtoffers. Deze buitenlanders waren vooral afkomstig uit Arabische en Centraal-Aziatische landen en Afghanistan. Er zijn ten minste 23 Turken omgekomen.

Sabah.com

IPEK Y.