Vandaag publiceerde De Morgen een opiniestuk van Ludo De Brabander. Hij is de woordvoerder van de vzw vrede. Zoals de naam het zegt veronderstellen we dat deze vzw voor vrede gaat. Vrede …. Ja…. bereik je door het opzoeken van dialoog in het oplossen van conflicten.

Voor de zoveelste maal wordt het probleem van de PKK en de Koerden fout geduid en opnieuw wordt de indruk verwekt alsof Erdogan zelf verantwoordelijk is voor de terreur aanslagen in zijn land.

Terwijl de internationale gemeenschap treurt en publiek zijn solidariteit vertoont met de Turkse bevolking na de zoveelste aanslag, leidt deze opinie tot een verdere polarisering door opnieuw fout te duiden. Welk vredesproces wil de heer De Brabander hiermee op gang brengen?

Voor de zoveelste keer moeten we zeggen dat de PKK niet representatief is voor de Koerdische bevolking. De meerderheid (er wonen er nagenoeg 17.000.000 in Turkije) van de Koerdische bevolking staat helemaal niet achter de PKK en is zeer bedroefd over de activiteiten van de terreurorganisatie de PKK.

PKK = TERREUR

De PKK is erkend door de internationale gemeenschap als een terroristische organisatie. Daarenboven stemt ruim een derde van de Koerden op de AK-partij van president Erdogan.

Hoe helpen wij het vredesproces door standpunten in te nemen die vaak gebaseerd zijn op vermoedens, geruchten en simplificering? Dit is echt niet correct. Een objectieve voorstelling van de feiten is meer aangewezen. Graag verwijzen we terzake nog even naar de veel meer genuanceerde reactie van Professor Dries Lesage gisteren op de berichtgeving van de VRT.

LEES OOK: Dries Lesage (UGent): ‘Turkse bevolking en miljoenen gematigde Koerden verdienen beter’