De Turkse minister van Gezondheid, Fahrettin Koca, heeft vrijdag bekendgemaakt dat er opnieuw een geval van het coronavirus werd vastgesteld in Turkije. Officieel is dit de tweede patiënt waarbij het virus werd vastgesteld.

Dinsdagavond werd voor het eerst in het land een Turkse man positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat maakte de Turkse minister eerder deze week bekend. Volgens minister Koca had de man het virus opgelopen in Europa.

Daarom heeft Turkije uit voorzorg alle vakanties voor medisch personeel opgeschort, aldus de minister. Het land had eerder alle passagiersvluchten met Italië, Zuid-Korea en Irak gestopt en is begonnen met het screenen van reizigers uit het buitenland.

De tweede persoon, besmet met het virus, komt uit de directe omgeving van de eerste patiënt, aldus de Turkse minister in een mededeling op Twitter. “We hebben de nodige maatregelen genomen om te verhinderen dat het virus zich kan verspreiden. We zullen dit probleem samen overwinnen,” voegde hij er aan toe.

WHO-chef (Wereldgezondheidsorganisatie) Tedros Adhanom Ghebreyesus noemt de uitbraak van het nieuwe coronavirus een pandemie. Tijdens een toespraak zei hij dat het aantal besmettingen met het virus buiten China in de afgelopen twee weken is verdertienvoudigd. Wereldwijd zijn er meer dan 125.000 gevallen bekend van het virus, waarvan 4.600 besmette mensen inmiddels zijn overleden.

Bron: Sabah

A.G.