Klanten in Turkije schuiven aan in de rij in een winkel om kolonya aan te schaffen. Foto: DHA

Nadat deze week het coronavirus werd opgemerkt in Turkije, hebben Turkse gezondheidsexperts het advies gegeven om zoveel mogelijk de handen met zeep te wassen en kolonya te gebruiken.

Kolonya of eau de cologne, in het Nederlands, bevat een hoge concentratie aan alcohol en wordt in Turkije dagelijks gebruikt om de handen en het gezicht mee te ontsmetten.

Na de uitbraak van het Coronavirus, zakten mensen wereldwijd en voornamelijk in Turkije af naar de winkels om kolonya aan te schaffen. “We krijgen enorme vraag naar kolonya van Europese landen. Maar we kunnen op dit moment niet voldoen aan de vraag. Onze prioritiet gaan uit naar mensen die in Turkije leven”, aldus Şendoğan, een hooggeplaatste manager in een bedrijf, kortbij de Turks-Grieks grens, dat kolonya produceert.

Susesi merkte op de kolonyacultuur in Turkije diepe wortels kent. Nu met de uitbraak van het virus kent deze cultuur een heropleving volgens hem. “Zoals jullie weten wordt kolonya van oudsher gebruikt, bijvoorbeeld wanneer men op bezoek gaat bij familieleden of vrienden. In de realiteit is het een ontsmettend middel. Nu zien we dat het gebruik van kolonya niet alleen in Turkije, maar ook in Europa een heropleving kent. Dit laat zien hoe belangrijk kolonya eigenlijk is. Naar mijn inziens zal men kolonya intensiever gebruiken, net zoals vroeger. Zelfs als het coronavirus voorbij is, zullen mensen nog steeds gebruik maken van het Turks wondermiddel”, aldus Susesi in een interview met de Turkse krant Milliyet.

Bron: Milliyet

A.G.