Turkse soldaten ontfermen zich over 2-maanden oude baby Hadiya Rahmani, op Kabul Hamid Karzai International Airport, Afghanistan, 20 aug. 2021

Turkse veiligheidstroepen die dienst doen op de internationale luchthaven Kaboel Hamid Karzai in Afghanistan geven de wereld het goede voorbeeld door de helpende hand te reiken aan iedereen in nood in de regio waar beelden van wanhoop over de hele wereld te zien zijn.

Turkse soldaten ontfermden zich onder meer over een 2-maanden oude baby die tijdens de onrust op de luchthaven van haar moeder werd gescheiden.

Het hoopvolle wachten rond de luchthaven van Kaboel gaat door voor degenen die het land willen verlaten nadat de Taliban de macht hebben overgenomen.

Duizenden mensen, waaronder vrouwen en kinderen, brengen de nacht door bij de controlepost van de luchthaven in afwachting van de voltooiing van de evacuatieprocedures.

Terwijl duizenden mensen bij de controlepoorten onder moeilijke omstandigheden wachten op hun evacuatie uit het land, stellen de Turkse veiligheidstroepen op de luchthaven een voorbeeld voor de wereld door de helpende hand te reiken aan hen die in nood verkeren.

Ook de Turkse soldaten, die water en voedsel uitdelen aan de wachtenden, tonen belangstelling voor het evacuatieproces.

In het tumult rond de luchthaven werd Farista Rahmani gescheiden van haar 2-maanden oude baby Hadiya Rahmani en haar man Ali Musa Rahmani.

Aangezien de bezittingen van de baby bij de moeder bleven, staken de Turkse militairen de helpende hand uit naar de vader, die in wanhoop bij de noordelijke poort binnen de militaire linie stond te wachten.

De Turkse soldaat, die de vader en de baby naar de veilige zone bracht, maakte de billen van de baby schoon en gaf haar te eten. De baby werd later aan haar vader overhandigd.

Het offensief van de Taliban begon in mei van dit jaar, toen president Joe Biden van de Verenigde Staten een volledige terugtrekking van de Amerikaanse troepen aankondigde.

De gewapende groep heroverde het grootste deel van het platteland, maar in de laatste anderhalve week kreeg ze de controle over alle grote steden in een snel en verbluffend militair offensief dat de internationale gemeenschap overrompelde.

In een dramatische wending van de gebeurtenissen die een feitelijk einde maakte aan de 20 jaar oude oorlog, stortte het Afghaanse leger in elkaar tegenover het bliksemoffensief van de Taliban en dat gold ook voor de regering in Kaboel onder leiding van voormalig president Ashraf Ghani, die zondag het land ontvluchtte en nu in de Verenigde Arabische Emiraten verblijft.

De militaire overwinning van de gewapende beweging zondag leidde tot een chaotische en uitzinnige evacuatie van alle buitenlandse onderdanen van de VS, het Verenigd Koninkrijk en de NAVO-landen in Afghanistan, waarbij helikopters de onderdanen van de ambassades naar de luchthaven pendelden.

Ook Afghanen overspoelden het vliegveld, wanhopig om het land te ontvluchten nu de onzekerheid over hoe de Taliban zullen regeren toeneemt.

Veel burgers zijn omgekomen bij hun vluchtpogingen door zich vast te klampen aan vliegtuigen, om later naar beneden te storten en hun dood te vinden. Anderen kwamen om door verstikking als gevolg van stampij in de vertrekhal.

Bron: Sabah