Een beroepsschool in Zuid-Turkije, op de Syrische grens, is één van de grootste leveranciers van logistiek materiaal voor de studenten in Afrin, Syrië. Studenten van de afdeling meubelmakerij zijn druk in de weer om 150 scholen in deze Syrische stad te bevoorraden.

Afrin werd vorig jaar bevrijd door het Vrije Syrische Leger (FSA), met steun van Turkije, uit de handen van een terroristische groepering.

De leerkrachten van de Erol Bilecik-vakschool in de provincie Hatay begeleiden de studenten bij het maken van de lessenaars voor het project. Het project is vorige maand van start gegaan en werd geïntegreerd in de lessen meubelmaken. Momenteel werken zo’n 75 studenten aan 1.000 lessenaars voor het Syrische project.

Rıza Gülnaz is één van de leerkrachten die het project trekken en werd geïnterviewd door Anadolu Agency (AA). Hij legde uit dat de school al langer lessenaars maakte voor andere scholen in Turkije. Daarom stapten ze mee in het project om lessenaars te gaan maken voor Afrin, waar de scholen dringend nieuw materiaal nodig hebben. De studenten hebben hard gewerkt en zijn erin geslaagd om 500 lessenaars af te krijgen in ongeveer een maand tijd, zegt hij.

Ruhnaz Sertbaş, één van de studenten, is blij dat hij zijn collega-studenten, die door het conflict in Syrië getroffen zijn, kan helpen.

Op 20 januari 2018 lanceerde Turkije operatie-Olijftak om de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), die banden hebben met de PKK, te verdrijven uit Afrin.

Op 18 maart vielen het Turkse leger en het FSA het centrum van de stad Afrin binnen en bevrijdden het van de terroristen. Sinds de operaties werkt Turkije mee aan de heropbouw van de infrastructuur en de instellingen voor onderwijs en gezondheidszorg. Verschillende Turkse hulporganisaties, waaronder de Turkse Rode Halve Maan, delen dagelijks voedsel uit in de stad en de omliggende dorpen om de noden van de lokale bevolking te lenigen.

Sabah

S.V.R.