De Nederlandse Turkije-kenner Lagendijk krijgt weer een visum om naar Turkije te reizen. De oud Europarlementariër Lagendijk werd in 2016 de toegang tot het land ontzegd. Hij woonde daarvoor acht jaar in Turkije met zijn vrouw, de Turkse journaliste Sungur. Een officiële reden voor zijn uitzetting werd door Turkije nooit gegeven.

Lagendijk werd vanmiddag gebeld door de Turkse ambassadeur in Nederland, Saban Disli, met de mededeling dat hij een nieuw visum kan komen ophalen. “Mijn eerste reactie was vooral verbazing, ik vroeg hem of hij het serieus meende”, zegt Lagendijk in een telefonische reactie. “Maar het is kennelijk tot op het hoogste niveau goedgekeurd.”

Het is gissen naar de reden achter dit besluit, zegt Lagendijk. “Nederlandse investeringen, een Turkse behoefte aan betere verhoudingen met Europa, ik weet het niet.” Hij is van plan het visum zeer binnenkort op te halen. “Ik heb een sterke drang om snel naar Istanbul te gaan. Al was het maar om weer eens even een paar dagen in mijn eigen huis te zijn.”

Joost Lagendijk doceerde voor zijn uitzetting aan de Suleyman Shah Universiteit in Istanbul en was vaste columnist van dagblad Zaman. Beide hadden volgens Turkije banden met de sekte- en terreurleider Fethullah Gülen, in de ogen van de Turken opdrachtgever van de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016. De universiteit en krant werden na de mislukte coup gesloten.

Het herstel van de relatie tussen Nederland en Turkije heeft ook geleid tot het opheffen van de blokkade van de NOS in Turkije, die sinds december 2016 van kracht was. De sites en app van de NOS zijn sinds vorige maand weer toegankelijk in het land.

NOS