Yaşar Özel, een bekende zanger van Turkse klassieke muziek, is eerder deze week op dinsdagavond op 85-jarige leeftijd overleden. Hij overleed thuis in Emirgan, een district van Istanbul. Hij was al een tijd in behandeling voor een bepaalde medische aandoening. Hij was vader van twee kinderen.

De begrafenisplechtigheid zal woensdag doorgaan in de moskee van Emirgan, na het namiddaggebed. Daarna wordt hij begraven op het kerkhof van Ayazağa.

Özel werd door velen de ‘stemmenkoning’ genoemd. In de jaren dat hij bij radio Istanbul werkte, stond hij aan de wieg van een heel nieuwe stroming binnen de Turkse klassieke muziek, dankzij zijn unieke stijl en klankkleur.

Hij werd geboren en groeide op in Diyarbakır. Na zijn lagere en middelbare school verhuisde hij in 1955 naar Ankara. Hij deed ingangsexamen bij radio Ankara en kon er beginnen.

Özels werken zijn herinterpretaties van klassieke Turkse muziekstukken met een hedendaags tintje. Hij behield de essentie van het genre en deed er alles aan om de muziek zo puur mogelijk door te geven aan de toekomstige generaties. Hij heeft veel concerten gegeven, zowel in als buiten Turkije.

Sabah

S.V.R.